Čtvrtletní zisk restaurací McDonald's klesl o čtyři procenta

19.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. října (ČTK) - Čistý zisk řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's ve třetím čtvrtletí klesl o čtyři procenta na 1,46 miliardy USD (27,8 miliardy Kč). K poklesu přispěl silnější dolar a silná konkurence na trhu v USA. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Zisk na akcii činil 1,43 dolaru a zaostal za očekáváním analytiků, kteří čekali zisk 1,47 dolaru na akcii. Silnější dolar snížil čistý zisk o osm centů na akcii.

Příjmy se mírně snížily na 7,15 miliardy USD z loňských 7,17 miliardy USD a rovněž zaostaly za očekáváním. Příjmy v obchodech otevřených nejméně rok, hlavní ukazatel zdraví, stouply o 1,9 procenta, z toho v USA o 1,2 procenta. V Evropě, která se na celkových tržbách podílí 40 procenty, srovnatelné příjmy vzrostly o 1,8 procenta a v Asii, Tichomoří, na Blízkém východě a v Africe o 1,4 procenta.

McDonald's má po celém světě kolem 33.000 provozoven. Firma nyní čelí silné konkurenci na domácím trhu od novějších řetězců, jako Panera Bread. Tradiční konkurenti, jako Wendy's a Bruger King Worldwide rovněž předělávají své menu, renovují restaurace a přicházejí s novými kampaněmi, aby přilákali zákazníky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK