Je dobrá realitní kancelář protimluv? A jak ji poznat předem?

24.10.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Dobrých rad, nač se při výběru realitky zaměřit, existuje nemálo. Drobný problém ale spočívá v tom, že „není všechno zlato, co se třpytí“ a sebelépe míněné „zaručené tipy“ v praxi tak úplně nefungují. A hlavně, většinou si nevybíráme realitku, ale dům nebo byt na prodej.

Pak je každá rada drahá. Majitelé nemovitostí, kteří se jich chtějí hladce a rychle zbavit, mají situaci o něco jednodušší. Ale ani tak to není žádný med.

Trocha optimistické teorie na úvod

Představte si, že na všechno máte dost času. Vyhlédli jste si pěkný dům na kraji města, popřípadě hodláte zpeněžit neméně pěkný byt po babičce a pečlivě si vybíráte spolehlivého zprostředkovatele.

V takovém případě vám mohou přijít vhod následující doporučení:

  • Projděte si reference – patrně nejspolehlivější ukazatel úspěšnosti a kvality realitky. Zjištění, kolik případů vyhlédnutá realitka uzavře (samozřejmě v poměru k počtu zaměstnanců), vám ukáže více, než často doporučované obhlédnutí velikosti sídla a úrovně úklidu sociálního zařízení (přeháním, ale jen lehce).
  • Zeptejte se na rozsah služeb – opět, pokud možno, před podepsáním jakékoli smlouvy. Vyhnete se tak nemilému překvapení v okamžiku, kdy vám realitní makléř vrazí do ruky smlouvu staženou z internetu plnou hrubek a doporučí vám, ať se po právním servisu poohlédnete sami.
  • Členství v asociaci realitních kanceláří pravděpodobně neškodí – čistě teoreticky by mělo zaručovat jistou úroveň a transparentnost (díky Václavu Havlovi za toto slovo!). V Česku operují dvě profesní sdružení: Asociace realitních kanceláří ČR a Česká komora realitních kanceláří.
  • Nevynechte celkový dojem – zde se konečně ke slovu dostává mediálně opěvované zařízení realitky a chování jejích zaměstnanců (nejde jen o cukrbliky věnované potenciálnímu klientovi, ale také o kulturu vyjadřování, pohotovost reakce a dodržování termínů).
    A ano, také by bylo vhodné, aby realitní kancelář měla stálé sídlo a platné IČO.
  • Provize by neměla být vyšší než kupní cena – pevná pravidla v ČR neexistují, výše provize se ale většinou pohybuje někde mezi 2 až 4 % kupní ceny. Na východ od Vysočiny si ji často musíte připočítat k uvedené ceně – v Čechách už bývá její součástí.
  • Vyhněte se realitce na billboardech – chichotající se slečna na reklamních plakátech vám spokojenost s realitkou nezaručí – přehnanou marketingovou aktivitu považuji spíše za podezřelou.

Houby houby, zlatá rybko, akvárium nebude

Ve skutečnosti vše vypadá trošku jinak. Těžko si dokážu představit situaci, kdy si jako kupující vybíráte nejprve realitku a až potom nemovitost. Většina lidí si vyhlédne zajímavý objekt na internetu a teprve potom se podívá, který výtečník ho prodává. Pokud nejde o úplný „ležák“, málokomu se chce riskovat, že zatímco bude hledat tu pravou realitní kancelář, nemovitost se vesele prodá.

Vlastní zkušenost k nezaplacení, ani by nemuselo být

Zhruba před rokem jsme se rozhodli, že už máme bydlení ve městě plné zuby. Po pár týdnech se nám podařilo najít pěkný a ne moc drahý domek v dostupné vzdálenosti od Brna a zaradovali jsme se. Nenapadlo by nás, že se jeho koupě (byť i s vyřizováním hypotéky) protáhne na 8 měsíců. Realitka na první pohled vypadala slušně a informovaně, slíbila zajištění všech dokumentů a zvedala telefony.

Postupně ale vyšlo najevo, že se dotyční experti ani neumí podívat do katastrální mapy, poskytují neověřené informace, pokouší se zatajit věcné břemeno a vlastně vůbec netuší, která bije. Vrcholem všeho byl okamžik, kdy se realitní makléřka zeptala nás (!), jak dlouho by asi mohlo schválení určité změny na katastru trvat. O drobnostech, jako zmatenost a neschopnost napsat správně číslo ulice, se raději ani nerozepisuju.

Co z toho vyplývá?

Snad jen tolik, že spoléhat se na „profesionály“ se nevyplácí. Smiřte se s tím, že se stanete nedobrovolným znalcem, a všechno si ověřujte. Abyste se nedivili tak jako my.

Malý tip na závěr

Slušná realitka by měla poskytovat možnost tzv. úschovy – tzn. uschování platby za nemovitost u třetí osoby (nejlépe advokát nebo notář), která ji „ohlídá“, dokud nejsou splněny všechny podmínky pro její vyplacení. Předejdete tak situaci, v níž má současný nebo budoucí majitel nemovitosti v jednom okamžiku držení obé – dům (byt, garáž, skladiště) i peníze. Kupující tak pošle peníze nejprve do úschovy, kde si počkají, dokud se na katastru nezmění vlastník nemovitosti, teprve poté putují k prodávajícímu.

Ale používání úschovy vám kvalitu realitky nezaručí, ta v uvedeném případu ji nabízela také.

Štítky:

Autor článku

Tereza Dědinová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ