Žalman skončí ve vedení Raiffeisebank, nahradí ho náměstek Drosc

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lubor Žalman (46) na konci letošního roku skončí z vlastního rozhodnutí své téměř devítileté působení v čele Raiffeisenbank. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva se stane dosavadní místopředseda představenstva a náměstek ředitele Mario Drosc (43). Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

 

"Celý život jsem obdivoval podnikatelského ducha a často jsem citoval americké přísloví o tom, že je lepší být majitelem stánku na chodníku před bankou než najatým ředitelem té banky. Přestože devět let strávených v Raiffeisenbank byly bezkonkurenčně nejlepší roky mé kariéry, nyní nastal čas doprovodit svá slova činy," komentoval Žalman své rozhodnutí.

Banka pod Žalmanovým vedením uskutečnila fúzi s eBankou a výrazně vzrostla. Zatímco při jeho nástupu celková aktiva Raiffeisenbank činila 67 miliard korun, nyní přesahují 200 miliard. Celoroční zisk se zvýšil z 220 milionů v roce 2003 na 2,22 miliardy v loňském roce.

Drosc do Raiffeisenbank nastoupil v září 2006, kdy se stal členem představenstva zodpovědným za oblast retailového bankovnictví, postupně převzal odpovědnost za veškeré obchodní aktivity banky. Do představenstva přišel ze slovenské VÚB, kde působil v pozici člena představenstva zodpovědného za retailové bankovnictví. Předtím pracoval mj. v Komerční bance či konzultační společnosti McKinsey.

Raiffeisenbank působí v České republice od roku 1993. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce RBI, která vznikla v říjnu 2010 spojením Raiffeisen International a části RZB.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK