Euro díky zprávám ze Španělska a Itálie roste

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. října (ČTK) - Evropská měna dnes díky zprávám ze Španělska a Itálie posiluje. Nejnovější statistika ukázala, že španělská ekonomika klesla ve třetím čtvrtletí méně, než se čekalo a Itálie prodala pětileté a desetileté dluhopisy s výrazně nižším úrokem. Japonský jen pak v reakci na zasedání měnového výboru Bank of Japan posílil vůči dolaru.

V 17:20 SEČ euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,2972 USD a k jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 103,29 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 79,64 JPY.

Objem obchodování však byl dnes nízký, protože trhy v USA jsou zavřené kvůli hurikánu Sandy. Nízké objemy obchodů obvykle zveličují vývoj na trhu.

Japonská centrální banka dnes uvolnila měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů o 11 bilionů jenů na 91 bilionů jenů. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, která se potýká se zpomalující globální poptávkou a napjatými vztahy s Čínou. Úrokovou sazbu ponechala podle očekávání beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta.

Hrubý domácí produkt Španělska ve třetím čtvrtletí klesl o 0,3 procenta a zaznamenal pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. Tempo poklesu však zpomalilo z 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí a výsledky byly o něco lepší, než očekávání analytiků.

Itálie dnes prodala pětileté a desetileté dluhopisy za sedm miliard eur s nejnižším úrokem od května 2011. Náklady u pětiletých dluhopisů klesly na 3,8 procenta z 4,09 procenta před měsícem. U desetiletých se pak snížily na 4,92 procenta z předchozích 5,24 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK