ÚOHS: Penta může převzít lékárny LLoyds, některé ale musí prodat

08.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. listopadu (ČTK) - Penta Investments může převzít lékárny Lloyds. Ve dvou městech musí ale některé odprodat, měla by jinak příliš vysoký tržní podíl. ČTK to dnes řekl místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Michal Petr. Rozhodnutí úřadu je už pravomocné. Penta lékárny Lloyds převezme od německého koncernu Celesio AG prostřednictvím společnosti Česká lékárna, a.s.

K odprodeji lékáren ve dvou městech, které ÚOHS odmítl uvést, se Penta zavázala sama. S těmito podmínkami pak úřad transakci schválil. Již dříve skupině Penta povolil převzít velkoobchodního distributora léčiv GEHE Pharma Praha, spol. s r.o.

Úřad se zabýval situací na trhu maloobchodního prodeje léčiv konečným spotřebitelům a trhem klasické velkoobchodní distribuce léků. "Z hlediska maloobchodního prodeje léčiv konečným spotřebitelům v celostátním měřítku dojde jen k mírnému nárůstu tržního podílu skupiny Penta, který nebude dosahovat hranice 20 procent," uvedl Petr. Skupina bude disponovat přibližně desetinou z celkového počtu 2700 existujících lékáren v ČR.

Na lokálních trzích ale úřad identifikoval dvě města, v nichž by spojením vzniklý subjekt provozoval 40 až 50 procent z celkového počtu lékáren. "Vznik takto silného subjektu by mohl vést k vytlačení některých konkurentů z trhu a v kombinaci s relativně malým množstvím konkurenčních subjektů v daných městech i k negativnímu vlivu na hospodářskou soutěž," uvedl Petr. Proto ÚOHS fúzi podmínil závazky.

Síť lékáren Lloyds, která je třetím největší tuzemským lékárenským řetězcem, v Česku provozuje 55 lékáren s obratem 55,7 milionu eur, což je přibližně 1,4 miliardy korun. Většinu lékáren má v nákupních centrech a poliklinikách.

Penta již pod značkou Dr.Max provozuje 212 lékáren a podle své webové prezentace je největší na trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK