Jak se stát nezávislým profesionálem

13.11.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ve dvou předchozích článcích jste se mohli dočíst o tom, jak zhruba život freelancera vypadá, nyní je čas na méně záživné, ale čistě praktické informace, kterak se prokousat skrze začarovaný les byrokracie a neuvíznout v pařátech finančního úřadu.

První krok

Zhluboka se nadechnout, vrhnout se do nitra magistrátu a beznadějně zabloudit při hledání oddělení pro zřízení živnosti (například v Brně ho mají výborně maskované). Nutný formulář buď můžete vyplnit online (ale u toho vám nikdo neporadí), nebo si ho vytisknout a na magistrát donést, popřípadě ho vypsat až na místě. Mně se vyplatila poslední možnost, protože velmi milá a vstřícná úřednice (ano, i to se stává) mi pomohla prokličkovat nesrozumitelnými formulacemi místní varianty ptydepe (pokud vám toto slovo nic neříká, je nejvyšší čas přečíst si Zahradní slavnost od Václava Havla).


Čtěte také


Potom ještě zaplatíte 1000 korun, počkáte si na založení vašeho IČ (identifikační číslo) a sdělíte sladkou novinku vaší zdravotní pojišťovně. O finanční úřad a OSSZ se v této fázi nemusíte starat – uvědomí ho úředníci z magistrátu.

„Nezávislému profesionálství“ se dá věnovat buďto jakožto hlavní činnosti, nebo jako činnosti vedlejší – pro každou variantu platí trochu jiné podmínky a povinnosti.

Freelancer a student

Živnost si můžete zřídit od 18 let, a pokud u toho studujete, máte několik podstatných výhod:

  • První rok podnikání (freelancer nebo podnikatel, řeč zákonů to nerozlišuje) nemusíte platit odvody za sociální pojištění a zdravotní pojištění neplatíte vůbec – to zajistí stát.
  • Od druhého roku podnikání odvádíte zálohy na sociální pojištění ve výši 735 Kč. Když se vám nebude dařit a nedosáhnete minimálního ročního zisku (v tomto roce je stanovena hranice 60 328 Kč), nemusíte platit sociální pojištění vůbec.
  • Při zdanění máte ke všem slevám na dani (viz níže) nárok i na slevu na studenta – jestli jsou vaše zisky spíše průměrné než ohromné, často nakonec na dani nezaplatíte ani korunu.

Živnost jako vedlejší činnost

Týká se zaměstnanců s pracovní smlouvou, kteří mají živnost jen jako přilepšení k platu. Počítá se tedy s tím, že část povinných odvodů za ně platí zaměstnavatel. Pravidla záloh na sociální a zdravotní pojištění jsou stejná jako pro studenty.

Zdanění je stejné jako u hlavní činnosti.

Nezávislý profesionál na plný úvazek

Freelancer po dovršení 26 let, který nemá jiné zaměstnání (třeba na částečný úvazek) si musí, krom povinného zdanění, sám platit sociální a zdravotní pojištění, jehož výše se vypočítává podle přiznaného zisku.

V prvním roce můžete bez ohledu na skutečnou výši zisku platit tzv. minimální zálohy, které v současnosti činí 1836 Kč za sociální a 1697 Kč za zdravotní pojištění. Zálohy lze platit buď pravidelně každý měsíc, nebo jednou ročně. Osobně doporučuji první variantu a pokud možno formou trvalého příkazu; nemálo přátel na konci roku na platbu pojištění poněkud zapomnělo, a pak se dočkalo nepříjemného překvapení v podobě oficiálního požadavku na zaplacení pojistného dluhu i s mastným penále.

Vyplatí se pročíst si, na co všechno si zálohami vlastně platíte. Nárok na nemocenskou ani na mateřskou není automatický a musíte si to pohlídat předem.

Co se zdanění týče, připravte se na vyplňování formulářů a alespoň v prvním roce na mírnou paniku. Naštěstí vás to čeká jen jednou ročně zjara a zpětně (např. daňové přiznání za rok 2011 bylo nutné odevzdat do 2. dubna 2012). Navíc sami rychle zjistíte, že díky různým slevám na dani (zejména slevě na dani na poplatníka, která dělá 24 840 Kč) odvedete státu podstatně méně, než kdybyste pracovali na dohody a vraceli 15 % z každé finanční odměny.

Sekretářkou a účetní sobě sám

Tady mají zaměstnanci určitě jednodušší život. Vyplňování daňového přiznání a odvádění záloh na pojištění není zrovna nejlepší zábavou na večer. Pokud se v tom cítíte úplně ztraceni, možná není od věci nechat si poradit od profesionální účetní nebo zkušenějšího kamaráda.

Pozor na Švarc systém!

Oblíbená finta vychytralých zaměstnavatelů, kteří se chtějí elegantně zbavit odpovědnosti a nákladům na zaměstnance, kterého (většinou s nabídkou zvýšení platu) přesvědčí, aby si zřídil živnost a pracoval pro ně bez pracovní smlouvy. Na dotyčného nešťastníka tak přehodí všechny náklady a čas související se zdaněním a pojištěním. Novopečený živnostník stále pracuje pro jednoho zaměstnavatele, plní jeho příkazy a přišel o placenou dovolenou. Tato praktika se po mnoho let pohybovala kdesi v šedé zóně, ale od ledna tohoto roku byla prohlášena za nelegální. Pokuty nehrozí jen zaměstnavatelům, ale do výše 100 000 Kč i zaměstnancům, tak se nenechte nachytat!

Autor článku

Tereza Dědinová

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT