Univerzita nabízí uchazečům o studium přes 300 oborů

14.11.2012 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Univerzita Palackého připravila v průběhu září a října online katalog studijních oborů pro akademický rok 2013/2014. Součástí katalogu jsou podrobné informace o přijímacích zkouškách, anotace oborů, ale také informace o profilaci budoucích absolventů. Aktuálně nabízí univerzita 345 oborů bakalářského, navazujícího magisterského a magisterského studia v prezenční i kombinované formě.

Středoškoláci si vybírají ze dvou stovek oborů

Katalog oborů mohou zájemci o studium nalézt na webu pro středoškoláky studuj.upol.cz a na webových stránkách všech fakult. Pro čerstvé absolventy středních škol je určeno 166 oborů, ale možnosti jejich kombinací při dvouoborovém studiu jsou poměrně široké. Dvouoborové studium mohou zájemci studovat jak v rámci jedné fakulty, tak i mezifakultně. Příkladem může být paralelní studium oboru Teologická studia na teologické fakultě a oboru Japonština pro hospodářskou praxi nabízeného na filozofické fakultě.

„Ačkoli demografický vývoj ve společnosti věstí slabší maturitní ročníky, zájem o studium na Univerzitě Palackého je konstantně vysoký. Jen v letošním roce se hlásilo ke studiu více než 33 tisíc uchazečů, přičemž nastoupilo necelých sedm tisíc lidí,“ uvádí Radek Palaščák, tiskový mluvčí UP. Obdobná čísla přitom univerzita očekává také v roce 2013. „Zájem o studijní obory nabízené na Univerzitě Palackého potvrzuje i statistika návštěvnosti katalogu oborů,“ říká vedoucí redaktor webových stránek Daniel Agnew. „Jen z titulní webové stránky UP jsme v únoru 2012 zaznamenali 370 tisíc přístupů do katalogu. Jde o více než desetiprocentní nárůst oproti předchozímu roku,“ dodává Agnew.

Měsíc příprav a mravenčí práce rok co rok

Přípravy na aktualizaci stránek s nabídkou studia pro příští akademický rok vždy začínají na fakultách již před letními prázdninami. Garanti studijních oborů a pracovníci studijních oddělení sestavují materiál o studijních oborech, přijímacím řízení a dnech otevřených dveří. Z textů pak oddělení komunikace UP připravuje tištěné materiály pro veletrhy terciárního vzdělávání. „Inspiraci pro vývoj katalogu oborů jsme našli na zahraničních vysokých školách. Fulltextový vyhledávač v katalogu umožňuje hledat obory podle různých kritérií, například také bez ohledu na fakultu, která obor garantuje. Ke katalogu je možné se dostat z různých míst: z webových stránek UP, fakult či z webu studuj.upol.cz,“ doplňuje Agnew. Příprava webových stránek, katalogu oborů a aktualizace všech informací pro zájemce o studium na fakultních webových stránkách a na webu studuj.upol.cz zabere redakci webových stránek zhruba měsíc práce. V příštím roce se mohou uchazeči těšit na nový, atraktivnější vzhled stránek studuj.upol.cz.

Autor článku