Nezapomínejte při studiu na pravidelný pohyb

15.11.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Studium je sedavá činnost a mnoho studentů si při řadě přednášek a seminářů nenachází čas na dostatečné množství pohybu. To může spolu s nesprávným sezením a nedostatkem cvičení vést k bolestem zad a hlavy, později i k trvalým obtížím jako skolióze páteře. Jak se ale dá potížím při stavu lavic na univerzitách a malém množství času na pohyb zabránit?

I na nevhodné lavici se dá sedět zdravěji

V případě přednášek se bohužel nedá použít klasické doporučení do sedavého zaměstnání – vždy po půlhodině vstát a trochu se protáhnout, nebo alespoň projít po kanceláři. I když musíte sedět na nepříliš prostorném místě hodinu a půl či déle, dá se ale dbát na to, abyste nesklouzávali ke špatné, pro záda nevhodné pozici. Lavice nebo židle na vysokých školách bohužel obvykle nesplňují základní požadavky na zdravé sezení, ale i tak se můžete snažit sedět vzpřímeně, s nohama dotýkajícíma se země, rozkročenýma zhruba do šířky pánve a s koleny svírajícími přibližně pravý úhel.

Ačkoli většina z nás tak nevydrží sedět moc dlouho a přílišná strnulost také není dobrá, pokoušejte se při změnách polohy mít stále co nejméně shrbená záda a držet ramena rovně. Bohužel desky na psaní jsou v posluchárnách často umístěny příliš vysoko a člověk tak automaticky drží ramena výš, než by měla být, a zatěžuje okolní svaly. Nejvíce se to projevuje u psaní na počítači, které je na univerzitách stále častější. Proto je užitečné protahování rukou a kroužení rameny, když to jde, a při psaní doma je vhodné mít stůl se správnou výškou na psaní, o něco výš posazený monitor, aby byla krční páteř rovně a nedívali jste se dolů, a samozřejmě i kvalitní kancelářskou židli, která bude podporovat zdravé sezení.

Půl hodiny denně – je to příliš, nebo málo?

Odborníci zpravidla doporučují strávit cvičením přibližně půl hodiny každý den. Pro někoho to může působit jako příliš mnoho vzhledem k tomu, kolik času zaberou studijní povinnosti, dojíždění a třeba ještě práce, ale během dne jsou určitě chvíle, kdy právě nemáte co dělat a které můžete využít i k protažení – například čekání na autobus si můžete zkrátit přecházením, místo abyste jen nehnutě stáli. I to pomůže, byť jde jen o střípek z celé mozaiky aktivit. Sedavý život zatěžuje především záda a krk, a tak si doma najděte třeba dvakrát deset minut denně na spinální cviky, základní protahování a pár kliků – ty posilují mezilopatkové svaly, které pak usnadňují zejména správné držení krku a ramen.

Nejméně pět minut člověk i po náročném dni obvykle najde večer. Těsně před spaním sice není vhodné vyvíjet větší pohybovou aktivitu, protože může člověka vybudit a zhoršit usínání, ale můžete si vypěstovat rutinu chvilky nenáročného protahování a relaxačních cvičení před ulehnutím; je vysoká šance, že podobné zvyky naopak následný spánek zlepší. Po částech tak půlhodinu za den dát dohromady můžete – a i když půjde z větší části o protažení a ne náročnější cvičení, kterému bychom se správně měli více věnovat, může vám to pomoci k lepšímu držení těla.

Jak se dá ještě vyhnout zdravotním potížím?

Zejména studentky často na přednášky nosí kabelku nebo tašku přes rameno plnou sešitů, desek a skript, někdy dokonce s notebookem. Nošení těžkých věcí dlouhodobě na jednom rameni ale může způsobit vyosení páteře nebo zhoršení pohyblivosti dané paže a vést v horších případech k intenzivním bolestem a omezení pohyblivosti. Počítač nebo jiný těžký náklad je proto lepší nosit v batohu, aby byla rovnoměrně zatížena obě ramena a člověk automaticky více rovnal záda.

A pokud máte možnost chodit ze školy domů nebo na kolej pěšky, alespoň občas toho využijte – i chvilka chůze je dobrá a prospěje vašemu zdraví. Situace je samozřejmě horší, pokud bydlíte v okolí frekventované silnice nebo jinak znečištěné a prašné oblasti; jakmile se ale ocitnete v příjemnějších čtvrtích, využijte té příležitosti a pořádně se projděte. Správné sezení, dostatek pohybu a rovnoměrné zatěžování těla jsou základem pro prevenci potíží se zády.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT