V Jaderné elektrárně Dukovana začala odstávka čtvrtého bloku

17.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 17. listopadu (ČTK) - Výkon čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Dukovany klesl na nulu. Začala tak plánovaná odstávka, která má trvat 32 dní. Čtvrtý blok přestal vyrábět elektřinu dnes v 18:18, řekl ČTK mluvčí Dukovan Petr Spilka. Během plánované odstávky vymění energetici v reaktoru pětinu jaderného paliva za nové a provedou revize zařízení.

"Termín 32 dní se samozřejmě může podle vývoje změnit. Délka odstávky se nedá úplně přesně na den naplánovat, záleží na řadě okolností," řekl Spilka.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky. Kvůli výměně části jaderného paliva a revizím se každý blok zastavuje jednou za rok, práce obvykle trvají přibližně měsíc. Dva bloky elektrárny byly odpojeny od sítě v první polovině tohoto roku, jeden z nich ale stál přes dva měsíce. Energetici v tomto bloku číslo dvě totiž prováděli výměnu zařízení, která umožnila zvýšení jeho výkonu. Třetí letošní dukovanská odstávka byla od konce září do konce října.

Elektrárna loni zvýšila dodávky elektřiny o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin (TWh). Byl to druhý nejlepší výkon v její téměř sedmadvacetileté historii. Nové maximum mají Dukovany v plánu vytvořit v tomto roce, kdy by měla výroba poprvé převýšit hranici 15 TWh. Dosavadní rekord Dukovan představuje 14,4 TWh proudu, je z roku 2008. Podle údajů na webových stránkách firmy ČEZ plynulo od začátku roku do dnešního dne z Dukovan do sítě 13,1 TWh elektrického proudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK