Podmínky pro „ztížený“ rozvod

20.11.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sporný a nesporný rozvod představuje nejčastější formu rozvodového řízení. Zákon o rodině stanovuje, že za splnění určitých podmínek nedojde k rozvodu. O které podmínky se jedná a co konkrétně vymezuje zákon o rodině, bude předmětem tohoto článku.

V rámci otázek rozvodovosti v naší republice se pojem rozvod stal běžnou součástí našeho života. Dříve považované za zakázané, téměř sprosté slovo není dnes ničím zvláštním. Zákon o rodině vymezuje avšak i situaci, kdy jeden z manželů se bude pokoušet zamítnout návrh na rozvod. Tzv. tvrdostní klauzule v rámci ustanovení o rozvodu.


Čtěte také


Nesouhlas

Pro nerozvedení manželství musí být splněno společně několik podmínek. Manžel, jenž nesouhlasí s návrhem na rozvod, musí být ten z manželů, který se na rozvratu manželství převážnou měrou nepodílel porušením manželských povinností. Manželské povinnosti stanovuje zákon o rodině především v rámci věrnosti, vzájemného respektu důstojnosti, společné péče o dítě, vytváření zdravého životního prostředí a vzájemné pomoci.

Další podmínku nutnou je existence mimořádných okolností svědčících ve prospěch zachování manželství. Formulace, která se bude posuzovat a dokazovat v rámci soudního řízení, kdy se může jednat např. o tíživý fyzický nebo sociální stav manžela.

Třetí podmínka, která musí být splněna společně s výše uvedenými představuje zvlášť závažná újma. Ve smyslu, že daným rozvodem by došlo ke způsobení zvlášť závažné újmy, např.: zdravotní stav formou invalidity apod.

Tři roky bez drahé poloviny

Uplatnění tvrdostní klauzule, jak jsme si popsali výše, je taktéž omezeno časovým hlediskem. Nežijí-li spolu manželé po dobu delší než tři roky, neuplatní se tento ztížený rozvod a postupuje se dle „klasického“ sporného rozvodu. Soud bude tedy zjišťovat rozvrat manželství.

Prokazování skutečností svědčících pro zachování manželství za splnění podmínek ztíženého rozvodu bude na žalovaném manželovi. Soud bude následně posuzovat otázku splnění všech podmínek.

Avšak účelem manželství je založení rodiny a řádná výchova dětí, kdy ve fázi snahy o ztížený rozvod bude tento účel v nedohlednu. Věříme, že jsme Vám poskytli základní náhled na tuto otázku a doufejme ve fungující rodinné vazby a postupně snižující se procento rozvodovosti.

Jak zákon káže…

Zákon o rodině

§ 24b

(1) Návrhu na rozvod, s nímž nesouhlasí manžel, který se na rozvratu manželství porušením manželských povinností převážně nepodílel a jemuž by byla rozvodem způsobena zvlášť závažná újma, soud nevyhoví, pokud mimořádné okolnosti svědčí ve prospěch zachování manželství.

(2) Jestliže však manželé spolu nežijí po dobu delší než tři roky, soud manželství rozvede, jsou-li splněny podmínky § 24.

§ 18

Muž a žena mají v manželství stejná práva a stejné povinnosti. Jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně respektovat svoji důstojnost, pomáhat si, společně pečovat o děti a vytvářet zdravé rodinné prostředí.

§ 19

(1) O uspokojování potřeb rodiny jsou povinni oba manželé pečovat podle svých schopností, možností a majetkových poměrů.

(2) Poskytování peněžních a jiných prostředků na náklady společné domácnosti může být zcela nebo zčásti vyváženo osobní péčí o společnou domácnost a děti.

(3) Neplní-li jeden z manželů svoji povinnost hradit náklady společné domácnosti, rozhodne na návrh druhého manžela ve věci soud.

§ 20

O záležitostech rodiny rozhodují manželé společně. Nedohodnou-li se o podstatných věcech, rozhodne na návrh jednoho z nich soud.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ