Evropská unie podpoří sladkovodní rybáře i v letech 2014 až 2020

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třeboň (Jindřichohradecko) 19. listopadu (ČTK) - Dotace z Evropské unie budou pro sladkovodní rybářství i v novém rozpočtovém období EU, tedy v letech 2014 až 2020. Rybářům to dnes oznámil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který se s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou (ODS) při společné návštěvě Jihočeského kraje zúčastnil výlovu rybníka Svět.

"V nynějším rozpočtovém období od roku 2007 čeští rybáři dostali z operačního programu Rybářství dotace v celkové výši 750 milionů korun. Zachování podpory, které mi před nedávnem během společné schůzky potvrdila eurokomisařka pro námořní záležitosti a rybářství Maria Damanakiová, tak je pro celý obor velmi dobrou zprávou," uvedl Bendl.

Dotace, jejichž parametry se budou dále zpřesňovat, by od roku 2014 měly plynout do modernizace rybářských velkochovů, zejména do nových technologii, ale také do podpory vzniku malých rodinných rybářských farem. Zvlášť budou financovány práce s rybami po výlovu a jejich zpracování, rybí turistika, podpora rybích restaurací i kulturních akcí kolem ryb.

"Unie dospěla k poznání, že při stále vyčerpanějších zdrojích mořských ryb jsou sladkovodní ryby vhodnou náhradou. Evropa přitom má pro vlastní produkci obrovský potenciál a nemusí jen přihlížet, jak jsou na její území sladkovodní ryby dováženy z třetích zemí, často ve špatné kvalitě, o ekologických dopadech takové dopravy ani nemluvě," uvedl ministr. Rybníkářství je podle něj přirozeným a z hlediska životního prostředí vhodným způsobem využití krajiny

Rybářství Třeboň potřebuje podle předsedy představenstva Jana Hůdy peníze na renovaci sádek, potřebuje mít více manipulačních rybníků a modernizovat technologie na zpracování ryb. "Pak jsou některé rybníky, které jsou menší, které nejsou zdaleka v tak dobrém technickém stavu jako ti velikáni, kteří mají obrovský význam. Možností, kam dávat peníze, je mnoho," řekl novinářům. Je hluboce přesvědčen, že nejen v Česku by se měly preferovat sladkovodní ryby před mořskými. "Když ta Evropa má půl miliardy lidí, a nestačí si s rybami, tak je přece nutné využít všechny zdroje, které máme, nejen mořské, ale sladkovodní tuplem. Je to doma a je to kvalitní," řekl.

K chovu ryb je v ČR využíváno 42.000 hektarů rybníků s průměrným ročním přírůstkem kolem 460 kg ryb na hektar. Zhruba stovka subjektů produkuje průměrně zhruba 20.000 tun živé hmoty ročně. Nejčastěji chovaným druhem je kapr.

Konzumace sladkovodních ryb v Česku v posledních letech mírně roste. Loni lidé průměrně snědli 1,43 kilogramu sladkovodních ryb, což je ale méně než třetina průměrné spotřeby v EU. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, ročně dodá na trh 3200 tun ryb, převážně kaprů, zhruba 75 procent je určeno na vývoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK