O Dětmarovice se budou dále ucházet firmy BXR, EPH a Gascontrol

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Energetická skupina ČEZ ve druhém kole výběrového řízení na prodej své černouhelné Elektrárny Dětmarovice obdržela tři návrhy. Aktualizovanou nabídku předložily společnosti BXR, EPH a Gascontrol, které postoupily z prvního kola. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Do druhého kola nepostoupila společnost Česká energie, jejíž nabídka nesplňovala podmínky soutěže. Ty mimo jiné stanovovaly velikost a bonitu uchazečů. "Nedávala tak záruku úspěšné realizace případného prodeje, který je nutný pro naplnění dohody o narovnání s Evropskou komisí," řekla Půlpánová.

Elektrárna Dětmarovice, která se nachází v Moravskoslezském kraji u polských hranic a má výkon 800 megawattů, je jednou z pěti, které ČEZ nabízí k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí, jejímž cílem je posílení konkurence na trhu. Dalšími nabízenými elektrárnami jsou Počerady, Chvaletice a Tisová spolu s Mělníkem 3. O Chvaletice a Počerady se ucházejí společnosti EPH a Czech Coal.

ČEZ podle dohody s EK o narovnání musí prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW. Rozhodnutí o prodeji by mělo padnout do konce roku.

Společnost podle Půlpánové bude nyní komplexně posuzovat všechny nabídky, které už obdržela také u elektráren Počerady a Chvaletice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK