Univerzita Pardubice zpřístupňuje vzdělání studentům se speciálními vzdělávacími potřebami

26.11.2012 | , Univerzita Pardubice
STUDENT


Mezi podpůrné služby v této oblasti patří i otevření Akademické poradny Univerzity Pardubice (APUPA), které se uskuteční v úterý 27. listopadu v 10 hodin v univerzitní aule, kde má poradna prostor pro své působení a poradenskou činnost.

Univerzita Pardubice se v posledních letech zaměřuje kromě své hlavní vzdělávací a vědecké činností též na systematické rozšiřování svého působení a služeb v oblasti možností poskytování vysokoškolského inkluzivního vzdělávání pro studenty se speciálními potřebami. Mezi podpůrné služby v této oblasti patří i otevření Akademické poradny Univerzity Pardubice (APUPA), které se uskuteční v úterý 27. listopadu v 10 hodin v univerzitní aule, kde má poradna prostor pro své působení a poradenskou činnost.

Akademická poradna poskytuje konzultační, poradenské a terapeutické služby včetně psychologického, speciálně pedagogického a sociálního poradenství již od května 2012. Za tuto relativně krátkou dobu poskytla desítky odborných intervencí, včetně skupinových sociálně psychologických výcviků zaměřených na rozvoj potřebných kompetencí. Stala se tak nedílnou a potřebnou součástí vysokoškolského života studentů Univerzity Pardubice,“ říká vedoucí poradny doktorka Zdenka Šándorová.

V úterý 27. listopadu dojde tedy k jakémusi oficiálnímu, slavnostnímu zahájení činnosti akademické poradny, a to v 10 hodin ve foyer univerzitní auly (Studentská 519, Pardubice – Polabiny). Úvodní slovo pronese prorektor pro vzdělávání a záležitosti studentů prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. Pracovníci akademické poradny ve svých odborných příspěvcích následně seznámí s nabídkou poradenských služeb a přehledem doposud nejčastěji řešených problémů. Od 13. hodiny budou akademičtí odborníci k dispozici pro případné individuální konzultace. Studentům, akademickým pracovníkům, hostům a dalším zájemcům bude při oficiálním zahájení činností akademické poradny představen i speciální projekt „Univerzita Pardubice a kampus bez bariér“, díky němuž bude univerzita řadu služeb umožňující kvalitnější podmínky pro studium osob se speciálními potřebami v následujícím období dále rozšiřovat.

Cílem poradenského týmu je nejen zajistit v rámci Univerzity Pardubice přístupnost k terciárnímu vzdělávání studentů se speciálními vzdělávacími potřebami, ale i určitou jistotu, bezpečí a příjemné zázemí. Studenti se mohou obracet na náš tým se svými problémy. Nabízíme pomocnou ruku, a to jak při řešení studijních obtíží, tak třeba v tíživých životních situacích. Pomůžeme např. v otázce zdravotních znevýhodnění, poruch učení, psychických traumat, vztahových problémů nebo se zvládáním stresových stavů. A v neposlední řadě jsme schopni poskytnout pomoc při sebeprezentaci, nácviku koncentrace a nejrůznějších sociálních dovedností. A ve výčtu bych mohla pokračovat dál. Ta škála problémů, se kterými si umíme poradit, je opravdu rozmanitá,“ vybízí k využití služeb akademické poradny se zkratkou APUPA vedoucí poradny Zdenka Šándorová.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT