MMF uvolní Řecku úvěr až po zpětném odkupu dluhopisů

29.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolní Řecku další tranši úvěru až poté, co bude dokončeno plánované zpětné odkoupení řeckých dluhopisů. Řekl to dnes mluvčí fondu Gerry Rice. Na zpětném odkupu řeckých dluhopisů se tento týden dohodli mezinárodní věřitelé jako na jednom z nástrojů snížení neúnosného řeckého dluhu, které bylo pro MMF podmínkou uvolnění zadržovaných úvěrů.

 

"Výkonná ředitelka (Christine Lagardeová) řekla, že jakmile se pokročí ve specifikaci a realizaci dohodnutých závazků, zejména v uskutečnění zpětných odkupů dluhopisů, bude moci doporučit výkonné radě uzavřít přezkoumání řeckého úvěrového programu," řekl mluvčí fondu podle agentury Reuters. Dodal, že MMF čeká výsledky odkupování dluhopisů do 13. prosince, kdy by měla eurozóna uvolnit svůj podíl peněz pro Řecko.

Řečtí činitelé ve středu uvedli, že vláda oznámí investorům podmínky zpětného odkoupení jejich dluhopisů příští týden. Podle předběžné dohody mají Atény nabídnout soukromým investorům 35 centů z každého eura jejich řeckých dluhopisů. Řecko by na to zřejmě mělo dostat asi deset miliard eur (25,2 miliardy Kč) z evropského záchranného fondu EFSF. To by zemi umožnilo koupit zpět dluhy soukromých věřitelů v nominální hodnotě téměř 30 miliard eur z celkového objemu zhruba 60 miliard eur.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK