Ministr: Británii potrvá déle, než se zotaví z finanční krize

02.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Britská ekonomika se z finanční krize zotavuje pomaleji, než se čekalo. Přiznal to tamní ministr financí George Osborne, podle něhož ale země bude pokračovat v dosavadním kurzu zvyšování daní a snižování výdajů. I tak se ale prý může stát, že Británie nesplní cíl, který si stanovila pro snižování veřejného dluhu.

"Je zřejmé, že potrvá déle, než se Británie se svými dluhy vypořádá," řekl ministr televizi BBC. "Je zřejmé, že zotavit se z finanční krize bude trvat déle, než bychom si přáli, děláme ale pokrok," dodal.

Británie si dala za cíl do roku 2015/2016 snížit zadlužení a vyrovnat rozpočet. Osborne poznamenal, že ve středu předloží nový návrh na zdanění příjmů nejbohatších lidí a vedle toho i další opatření, která mají snížit výdaje na sociální zabezpečení.

Konzervativní vláda premiéra Davida Camerona chce do roku 2015 snížit výdaje o 50 miliard liber (asi 1,6 bilionu Kč), což má nejvíce přispět ke snížení státního dluhu. Ten už přesahuje hranici jednoho bilionu liber (více než 31 bilionů Kč).

Kritici ale tvrdí, že úsporná politika současné vlády zatím nedokázala nastartovat hospodářské oživení. Od začátku krize v roce 2008 je ekonomika Velké Británie už podruhé v recesi. Osborne nicméně namítá, že každá změna kurzu by teď měla katastrofální dopady.

"Podkopat důvěryhodnost plánu na snížení deficitu a nesplnit slib, že se vypořádáme s dluhy, by byla pro Británii naprostá katastrofa. Tím bychom se jen dostali tam, kde jsou teď některé evropské země. V takové situaci ale Británie být nechce," dodal ministr.

Ministr ve středu v dolní komoře parlamentu předloží pololetní zprávu o hospodaření Velké Británie. Ještě před tím ale bude Úřad pro rozpočtovou zodpovědnost informovat o konkrétních finančních číslech. Ta zřejmě potvrdí, že Británie je více zadlužena a vykazuje také slabší růst, než se předpokládalo.

Ekonomka organizace Capital Economics Vicky Redwoodová si myslí, že čísla, která úřad zveřejní, ministra donutí vybrat si ze dvou možností. Buď zavede ještě větší úspory, anebo přistoupí na to, že minimálně jeden z původních fiskálních cílů nesplní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK