Reuters: RWE může mít s prodejem Net4Gas problémy

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. prosince (ČTK) - Pokud se německá energetická společnost RWE rozhodne odejít z projektu Nabucco, může jí to zkomplikovat plánovaný prodej části majetku, včetně českého provozovatele plynovodů Net4Gas. Píše o tom agentura Reuters, jejíž zdroje v neděli sdělily, že RWE má v plánu z projektu Nabucco odejít. Zájem o Net4Gas má několik firem včetně KKCG či Energetického a průmyslového holdingu (EPH).

RWE je druhým největším distributorem energií v Německu. Projekt Nabucco, který má přivádět plyn z oblasti kolem Kaspického moře do Evropy, už opustila společnost BP. Jestliže z konsorcia odejde i RWE, bude ohrožen celý projekt. Nabucco ale čelí konkurenci jiných projektů, takže pokud by byl projekt zrušen, nebylo by to podle expertů nic překvapivého.

Pokud ale RWE nebude součástí konsorcia, které chce Nabucco vybudovat, pak to znamená horší vyhlídky i pro Net4Gas. Podle Reuters by český podnik mohl být postupem času méně životaschopný.

"Je to špatná zpráva pro investory ve východní Evropě, jestliže firma, jako je RWE, odejde z projektu, jako je Nabucco. To může mít dopady také na aktiva v tomto regionu," uvedl analytik německého finančního ústavu NordLB Heino Hammann.

RWE má v plánu prodat do konce příštího roku majetek až za sedm miliard eur (asi 176,8 miliardy Kč). Firmu k tomu vede hlavně snaha udržet si co nejvyšší úvěrový rating a po letech nákladných akvizic také snížit zadlužení. Chce ale také přesměrovat investice, k čemuž ji vede rozhodnutí německé vlády postupně opustit jadernou energetiku. V té se hodně angažuje nejen RWE, ale také její rival E.ON.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK