Co dělat při změně oboru při nástupu na magisterské studium?

04.12.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Většina z nás při přestupu z bakalářského na magisterské studium pokračuje ve stejném oboru, jen se začíná více specializovat. Není ale výjimkou, že po dokončení bakaláře se student rozhodne, že chce pokračovat úplně jinde. Termín podání přihlášek na navazující studium se blíží a někteří studenti dokonce váhají mezi několika úplně odlišnými obory. Na co si dát pozor při změně oboru studia a co je potřeba pečlivě zvážit?

Vezmou mě tam s titulem z jiného oboru?

Přihlásit se k přijímacím zkouškám může kdokoli s odpovídajícím stupněm předchozího vzdělání; od studentů z jiných oborů je ale často vyžadováno navíc ještě složení srovnávacích zkoušek. Často jde ovšem především o záležitost domluvy. Pokud už víte přesně, co byste na nové škole chtěli dělat, jste dohodnutí se školitelem a prokázali jste – například při ústním pohovoru namísto klasického písemného testu – znalosti vyžadované jinak z předchozího studia, nebudete mít u mnoha oborů žádný problém.

U některých si budete muset doplnit část důležitých předmětů určených běžně pro bakaláře, čímž se vám magisterské studium může nevyhnutelně prodloužit na tři roky, ale na druhou stranu tím získáte alespoň více času na diplomovou práci a prodloužení na tři roky je ještě bezplatné – tudíž vás bude stát jen oddálení získání magisterského titulu.

Jaké jsou nejčastější důvody pro „útěk“ z původního oboru?

Nejběžněji obor mění studenti, kteří jsou zklamáni z přístupu ve svém původním odvětví, kde jim výuka připadá příliš teoretická, zaměřená trochu jinak, než si přáli, s nevalnou vyhlídkou na budoucí uplatnění, nebo příliš obtížná. Někdy pak volí přestup již v průběhu studia jednoho stupně; to je však mezi jednotlivými školami obtížnější.

Uvnitř jediného studijního programu jde obvykle podat žádost o změnu oboru na studijním oddělení nebo děkanovi, případně absolvovat vnitrofakultní přijímací řízení. Obvykle jde o nepříliš obtížný proces a žádostem je zpravidla vyhověno; i množství předmětů k doplnění bývá poměrně malé.

Zvládnu obor dostudovat i bez předchozích zkušeností?

To, zda studium nového oboru dokážete úspěšně dokončit i s úplně odlišnými základy, už je jiná věc. Chybějící znalosti jsou jeden z největších problémů, které s sebou přestup na jiný studijní obor může nést. Nejmenší potíž představují u oborů, kde se znalosti dají snadno doplnit teoreticky, tedy převážně humanitních věd s dostatečným množstvím potřebné literatury. Například u technických a jiných od počátku na praxi zaměřených oborů však může být dohánění poměrně složité.

Před definitivním rozhodnutím si změnu oboru určitě ještě pořádně promyslete. Jaký je postup přijímacího řízení u konkrétní fakulty, kam se chcete hlásit? Našli byste tam školitele ochotného dohlížet na vaši diplomovou práci? Zvládnete ho vystudovat? Bude vás bavit více než předchozí? Najdete v něm spíše uplatnění? Předem si také zjistěte situaci absolventů obou oborů na trhu. S dostatkem informací se ale změny neobávejte a zvolte si obor, ve kterém chcete skutečně pokračovat ve studiu.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT