Akcie v USA mírně zpevnily, znovu ale klesal Apple

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným růstem, který byl reakcí na překvapivě vysokou tvorbu nových pracovních příležitostí za listopad. Ve výraznějším růstu ale trhu zabránil nečekaný pokles spotřebitelské důvěry a také přetrvávající obavy z takzvaného fiskálního útesu. Na devizových trzích se k poklesu vrátil kurz jednotné evropské měny euro.

Dow Jonesův index přidal 81,09 bodu a den uzavřel vyšší o 0,62 procenta na hodnotě 13.155,13 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,29 procenta na 1418,07 bodu, index Nasdaq Composite ale 0,38 procenta odepsal a končil na 2978,04 bodu.

Za propadem indexu Nasdaq, kde se soustřeďují hlavně akcie firem z odvětví vyspělých technologií, stál opětovný propad akcií Applu. Ty klesly o 2,6 procenta na 533,25 USD a za celý týden odepsaly zhruba deset procent. Od historického maxima 705,07 USD, na němž byly koncem září, už oslabily asi o 24 procent.

"Za dnešním poklesem je víc faktorů. Jedním z nich je návrat negativního pohybu u akcií Apple, které jsou hlavním zástupcem celého technologického sektoru, a potažmo celého trhu," podotkl hlavní makléř společnosti Wedbush Morgan Michael James.

Za celý týden Dow Jonesův index přidal asi jedno procento, zatímco index S&P 500 zpevnil o 0,1 procenta. Naopak index Nasdaq Composite 1,1 procenta odepsal.

Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 146.000 pracovních míst. To je víc, než se čekalo. Zpřesněná data za předchozí měsíce ale zároveň ukázala, že vzniklo méně míst, než se dosud uvádělo.

Míra nezaměstnanosti klesla na čtyřleté minimum 7,7 procenta, trhy ale tomuto ukazateli velkou pozornost nevěnují, neboť neodráží skutečný stav ekonomiky. Takzvaná míra participace, tedy poměr lidí v produktivním věku zapojených do pracovního procesu, totiž klesla na minimum za posledních více než 30 let. To svědčí o tom, že další lidé už vzdali snahu o hledání nové práce, a vypadli tak ze statistik.

Na devizových trzích se obnovil pokles kurzu eura, které oslabovalo už ve čtvrtek v reakci na horší vyhlídky ekonomiky eurozóny. K poklesu dnes přispěl i horší výhled německé ekonomiky. Po zemětřesení v Japonsku se ale přechodně zvýšil kurz japonského jenu.

Euro vůči dolaru kleslo až na 1,2878 USD, než se mírně vzpamatovalo a v době, kdy končilo obchodování na akciové burze v New Yorku, se prodávalo za 1,2924 USD. To byl pokles o 0,3 procenta. Za celý týden pokles dosahuje kolem 0,5 procenta. Dolar vůči jenu zpevnil na 82,82 JPY, pak se ale zisků vzdal a končil bez výraznějších změn na 82,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK