Zisk společnosti Ikea ČR letos klesl o 7 pct na 235 mil. Kč

10.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Společnosti Ikea ČR ve finančním roce 2012, který skončil letos v srpnu, klesl zisk o sedm procent na 235 milionů korun. Tržby meziročně naopak vzrostly o pět procent na 7,2 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti.

"Do meziročního nárůstu obratu se pozitivně promítlo ukončení rekonstrukce obchodního domu v Praze na Černém mostě, kdy došlo ke zvýšení prodejních ploch o zhruba 50 procent na 36.000 metrů čtverečních," uvedl ředitel IKEA ČR Marek Feltl.

V letošním roce byla také zvětšena prodejna prodejny na Zličíně, která se zvětšila o 17 procent na 28.000 metrů čtverečních. Počet platících zákazníků řetězce v uplynulém roce stoupl o 3,7 procenta na 5,3 milionu.

Nábytkářský řetězec Ikea plánuje v ČR otevřít v dalších letech tři obchodní domy. Celkem do nich investuje asi čtyři miliardy korun. Vyrůst by měly v Praze, Plzni a Hradci Králové, řekl ČTK již v říjnu Feltl. Řetězec také spustí v ČR do tří let internetový obchod.

První prodejnu švédská společnost Ikea v Česku otevřela v roce 1991 a nyní provozuje dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Ikea má celkem 321 obchodních domů ve 38 státech, přičemž 37 obchodních domů vlastní a provozují držitelé licence mimo společnost Ikea Group. Obchodní domy Ikea ročně evidují zhruba 590 milionů návštěvníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK