Americké banky kvůli špatným hypotékám čelí žalobám o miliardy

10.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. prosince (ČTK) - Velké americké banky čelí novému přívalu žalob kvůli tomu, že před finanční krizí prodávaly cenné papíry kryté špatnými hypotékami. Někteří lidé v oboru se obávají, že případná náhrada škod by mohla pro bilance finančních ústavů znamenat zátěž až 300 miliard dolarů. Banky již přitom při vyrovnání jiných případů souvisejících s krizí na americkém hypotečním trhu uhradily desítky miliard dolarů. Informoval o tom deník The New York Times.

Nyní banky obdržely nové žaloby od regulátorů, státních žalobců, investorů a pojišťoven. Jejich adresáty jsou finanční ústavy jako Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo či Citigroup. Celkem se týkají aktiv v hodnotě více než jednoho bilionu dolarů, která byla krytá hypotékami. Žalující strany obvykle tvrdí, že banky věděly o tom, že hypoteční úvěry jsou pochybné, což se ukázalo po prasknutí bubliny na americkém trhu s bydlením. Přesto ale související cenné papíry prodávaly svým klientům.

The New York Times podotkly, že konečná výše případného odškodnění by mohla ovlivnit nejen zisky amerických bank, ale i celou ekonomiku. Finanční ústavy by kvůli němu nemusely mít prostředky na poskytování úvěrů. Za klíčovou pro další vývoj se považuje žaloba americké vlády, která po 17 bankách požaduje 200 miliard dolarů. Tvrdí přitom, že finanční ústavy napálily dva obří federální poskytovatele hypoték Freddie Mac a Fannie Mae, když jim prodávaly pochybné cenné papíry.

Banky doufají, že se jim podaří přimět soud, aby žalobu odmítnul. Vláda podle nich se svým nárokem příliš dlouho čekala. Některé banky se prý ale zároveň snaží s úřady dohodnout na vyrovnání. Věc by se tak nakonec před soudem nemusela vůbec objevit a mohla by skončit smírem.

Newyorský deník připomíná, že americké banky po finanční krizi čelí problémům na několika frontách. Jde například o novou regulaci či vyšetřování některých velkých finančních ústavů kvůli podezření z manipulace s klíčovou mezibankovní úrokovou sazbou. Ze žalob kvůli hypotékám by je ale mohla bolet hlava nejvíce.

"Celý Wall Street prakticky odmítl zabývat se skutečnými náklady žalob, kterým čelí. Skutečná výše možných nákladů na ně je přitom strašidelná," podotkl Christopher Wallen ze společnosti Tangent Capital Partners.

V nejvíce ošidné situaci je Bank of America, která pohltila společnost Countrywide Financial, jež poskytovala pochybné hypotéky. Banka už loni zaplatila 2,5 miliardy dolarů za odkup špatných hypoték od Fannie Mae a Freddie Mac a 1,6 miliardy USD za odkup hypotečních úvěrů od společnosti Assured Guaranty, která pojišťovala hypoteční cenné papíry. Nyní ale finanční ústav čelí federální žalobě požadující další odškodné za tento neprůhledný způsob, jakým Countrywide v minulosti poskytovala úvěry. Mohlo by opět jít o miliardovou částku.

Banka již navíc v minulosti souhlasila s tím, že kvůli špatným hypotékám vyplatí investorům 8,5 miliardy dolarů. Vyrovnání ale v současnosti uvázlo na mrtvém bodě, protože se investorům nezdála jeho výše. Právníci zastupující investory se také nyní chtějí zaměřit na další banky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK