Nový závod na výrobu autosedaček na Plzeňsku zaměstná 800 lidí

12.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nýřany (Plzeňsko) 12. prosince (ČTK) - Více než 800 lidí zaměstná nový závod na výrobu autosedaček, jehož stavba začala v průmyslové zóně mezi městem Nýřany a obcemi Úherce a Zbůch. Postaví ho nadnárodní skupina Faurecia, šestý největší světový dodavatel pro automobilový průmysl. Firma už nabírá klíčové manažery a specialisty, řekla dnes ČTK Stanislava Plachá, personální ředitelka firmy Faurecia v ČR.

Zemní práce na ploše 2,5 hektaru začaly počátkem listopadu. Stavba výrobní haly včetně kanceláří bude podle Plaché dokončena v červnu příštího roku a sériová výroba začne v říjnu 2013.

Nový závod "Faurecia JIT" bude vyrábět kompletní sedačky hlavně pro BMW řady 1 a další typy pro německé filiálky BMW v Řezně a Lipsku.

Závod zaměstná přes 800 lidí. "Největší důraz při výběru je kladen na dosavadní pracovní zkušenosti uchazečů. Výroba nabídne až 700 pozic, na něž budou přijímáni hlavně lidé z Plzně a okolí," řekla Plachá. Pro Plzeňský kraj se firma rozhodla převážně z pro jeho strojírenskou historii. Předpokládáme, že se ve spolupráci s místními úřady zaměříme do budoucna i na svoz zaměstnanců ze širšího okolí, dodala.

Faurecia už při náboru lidí spolupracuje s plzeňskými hutěmi a kovárnami Pilsen Steel, které kvůli finančním i zakázkovým problémům opustí do konce roku asi 150 pracovníků. Faurecia se vedení Pilsen Steel ozvala sama. "Už u nás provedla nábor a záleží na lidech, zda na její podmínky přistoupí," uvedl personální ředitel hutí Pavel Ratislav.

Faurecia se zaměřuje na rostoucí trhy. ČR je nyní pátou nejdůležitější zemí Evropy v průmyslových aktivitách společnosti, která bude mít v Česku i s nově vybudovaným provozem sedm výrobních závodů, které dohromady zaměstnají přes 3500 lidí.

Faurecia je šestým největším světovým dodavatelem pro automobilový průmysl. Má 270 výrobních závodů s 84.000 zaměstnanci a 40 vývojovými centry ve 33 zemích. Loňské tržby skupiny činily 16,2 miliardy eur (přes 400 miliard Kč). Má čtyři obchodní skupiny: Automotive Seating, Emissions Control Technologies, Interior Systems a Automotive Exteriors. Akcie se obchodují na burze NYSE Euronext Paris.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK