ABB ruší málo ziskové projekty, dotkne se to i České republiky

14.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 14. prosince (ČTK) - Švýcarský strojírenský koncern ABB ruší část aktivit ve více než deseti zemích, včetně České republiky, Litvy či Nigérie. Opouští tak projekty, které mu nepřinášejí dostatečný zisk. Omezení se týká divize Power Systems, která vyrábí zařízení pro výrobu elektřiny. Firma se hodlá místo toho zaměřit na vývoj průmyslového softwaru, kde vidí šanci na vyšší zisk.

V souvislosti s reorganizací výroby firma ve čtvrtém čtvrtletí zaúčtuje mimořádné náklady kolem 350 milionů dolarů (asi 6,8 miliardy Kč). Divize Power Systems je v rámci skupiny nejméně zisková a management chce docílit toho, aby se její marže zvýšily na devět až 12 procent z dosavadních sedmi až 11.

"Divize Power Systems nepřináší dostatečné zhodnocení," neskrýval zklamání nad dosavadním vývojem divize generální ředitel Joe Hogan. "To je pro nás nepřijatelné," dodal. Přehodnotit budoucnost divize, která vyrábí například podmořské kabely nebo vodiče na připojení obnovitelných zdrojů energie k síti, se firma rozhodla už v říjnu.

Na nízkých maržích se podepsala především sílící konkurence asijských výrobců a také pozdější připojování příbřežních větrných farem k distribuční síti.

Negativní dopady nepociťuje pouze ABB, ale i další velcí hráči v tomto odvětví, například německý Siemens. Ten v listopadu oznámil, že chce v příštích dvou letech ušetřit až šest miliard eur (téměř 152 miliard Kč), z toho více než polovinu v energetické divizi.

Společnost ABB patří ke světovým lídrům v oblasti energetiky a automatizace. Koncern má více než 130.000 zaměstnanců ve zhruba 100 zemích světa, v České republice působí v osmi lokalitách, kde zaměstnává více než 3000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK