Siemens ve fiskálním roce zvýšil tržby na 32,5 miliardy Kč

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Skupina Siemens v ČR zvýšila ve fiskálním roce končícím v září tržby o půl miliardy Kč na 32,5 miliardy korun. Export vzrostl o dvě miliardy na 21,5 miliardy Kč. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

"I my jsme sice pocítili všeobecný útlum ve stavebnictví a zdravotnictví, nicméně v průmyslu a zejména v energetice jsme si vedli nad očekávání dobře. Daří se nám pokračovat v růstu a své výsledky z minulého roku jsme dokázali dokonce zlepšit," uvedl generální ředitel skupiny Eduard Palíšek.

Mezi nejúspěšnější obchodní projekty uplynulého roku patří prodej sedmi vysokorychlostních vlaků Českým drahám, projekt výstavby parku větrných elektráren v Libavé, podíl na revitalizaci uhelných elektráren Tušimice a Počerady či dodávka technologického řešení pro karosárnu Škody Auto v Nižném Novgorodu v Rusku.

Siemens v roce 2012 otevřel v mohelnickém závodě novou halu na výrobu elektromotorů za 300 milionů Kč a v letohradském OEZ nové testovací centrum na průmyslové jističe. V trutnovském závodě na výrobu nízkonapěťové techniky začal stavět novou výrobní halu za 210 milionů Kč, kterou otevře na jaře 2013.

Rozšíření výroby čeká také závod na výrobu generátorů v Drásově, který díky zakázkám pro námořní průmysl a ropné plošiny navýšil výrobu o 30 procent. Dařilo se i brněnskému závodu na výrobu průmyslových parních turbín, který vyrobil 66 turbín, a překonal tak rekordní minulý rok, ve kterém jich vyrobil 53.

Skupina nadále zaměstnává zhruba 10.500 lidí. Vedle prodejních, servisních a vývojových aktivit Siemens provozuje v České republice osm výrobních závodů. V Brně vyrábí průmyslové parní turbíny a v nedalekém Drásově generátory. Ve Frenštátě pod Radhoštěm a Mohelnici vyrábí elektromotory a přípojnicové systémy. Nízkonapěťovou jisticí a spínací techniku vyrábí v Trutnově a pod značkou OEZ v Letohradě. V Bruntále vyrábí pod značkou OSRAM osvětlovací techniku.

Siemens investoval v České republice od opětovného návratu na počátku devadesátých let již více než 22 miliard Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK