O tendr na provoz drážní telekomunikace mají zájem tři firmy

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Zájem o veřejnou zakázku na čtyřleté provozování drážních telekomunikačních technologií mají tři společnosti. Hodnotící komise bude nyní zkoumat, zda všichni tři uchazeči splňují podmínky zadávací dokumentace. Vítěze tendru by měla vybrat do dvou měsíců. ČTK to řekl Jakub Ptačinský, mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která se stará o provoz železniční infrastruktury v Česku a která veřejnou soutěž vypsala. Konkrétní jména firem ale neuvedl. SŽDC chce zveřejnit pouze jména těch uchazečů, kteří splní kvalifikační podmínky.

Hodnotu zakázky na provoz datových, rádiových a telekomunikačních sítí včetně audiovizuálních cedulí na nádražích a drážního rozhlasu, ocenila správa podle věstníku veřejných zakázek na téměř dvě miliardy korun. SŽDC má přitom důvod výběr vítěze tendru urychlit. Koncem roku jí končí smlouva s dlouholetým dodavatelem, kterým je dceřiná společnost Českých drah ČD Telematika. Do doby, než se podaří vybrat nového provozovatele, bude prodloužena stávající smlouva s Telematikou.

Drážní telekomunikační technologie přešly do majetku Správy železniční dopravní cesty v roce 2008 společně s převodem kolejí (takzvané mrtvé dopravní cesty). Do té doby byly telekomunikace součástí majetku Českých drah, a proto správu zajišťovala právě Telematika.

Výraznou úsporu si ale SŽDC od vypsaného tendru neslibuje, protože předpokládaná hodnota nabídky se od současných cen liší jen minimálně. Za roční údržbu sítě si podle aktuální smlouvy Telematika účtuje zhruba 500 milionů korun.

SŽDC vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor výstavby tratí. V loňském roce pracovala s rozpočtem přes 35 miliard korun.

cfr vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK