Americké akcie zakončily rok díky fiskální dohodě silným růstem

01.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy poslední den roku zastavily pětidenní šňůru ztrát a vzrostly nejsilnějším tempem za více než měsíc. Za celý rok širší index Wall Street získal přes 13 procent, nejvíce za tři roky. Investory v závěru dne povzbudily zprávy, které naznačovaly, že zákonodárci přijmou kompromisní dohodu, která odvrátí hrozící všeobecné zvýšení daní a automatické výdajové škrty.

Dow Jonesův index v závěru vzrostl o 1,28 procenta na 13.104,14 bodu. Širší index Standard & Poor´s získal 1,69 procenta a skončil na 1426,19 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o rovná dvě procenta na 3019,51 bodu.

Za celý rok S&P 500 po stagnaci v roce 2011 získal 13,4 procenta, nejvíce od roku 2009. Dow Jones posílil o 7,3 procenta a Nasdaq si připsal 15,9 procenta.

Akcie během dne kolísaly kvůli nejistotě, zda se podaří dosáhnout dohody o "fiskálním útesu". Ke konci obchodování přišly příznivé zprávy a v noci pak Senát odhlasoval kompromisní dohodu, která zvyšuje daně z příjmu jen nejbohatším a na dva měsíce odkládá automatické krácení výdajů.

Nálada na trhu ale zůstala opatrná, protože aby dohoda platila, musí ji ještě schválit Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Barack Obama. "Zůstávám osobně skeptický a nevěřím ničemu, co přijde z Washingtonu, dokud to nebude podepsáno, zpečetěno a vykonáno, a to zatím stále není," řekl agentuře Reuters Ron Florance z Wells Fargo Private Bank.

Nejsilnějším sektorem loňského roku byly finance, jejichž oborový index získal přes 26 procent. Akcie Bank of America posílily více než dvojnásobně a z indexu Dow Jones vykázaly nejvýraznější růst. Z deseti sektorů pokrytých indexy S&P oslabily jen síťové podniky veřejných služeb.

Na devizovém trhu dolar v pondělí posílil proti většině hlavních měn a zisky si zachoval i po zprávách o pravděpodobném dosažení dohody o odvrácení fiskální krize. V dalších dnech by však jeho kurz měl podle analytiků kvůli dohodě klesnout, protože dolar chápou investoři jako bezpečnou měnu, k níž se uchylují v dobách nejistoty.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3192 USD. Za celý rok 2012 ale evropská měna získala na americkou 1,8 procenta. Euru se ve druhé polovině roku podařilo překonat obavy z rozpadu eurozóny a pomohly mu známky ustupování dluhové krize.

Vůči japonskému jenu euro stouplo o 0,6 procenta na 114,44 JPY. Za celý rok vzrostlo o 15 procent, což byl jeho nejvyšší růst k jenu od vzniku evropské měny v roce 1999.

Dolar k jenu zpevnil poslední den roku o 0,8 procenta na 86,75 a japonská měna za celý rok k dolaru klesla o více než 11 procent, nejvíce od roku 2005. Dolarový index vůči koši šesti světových měn za rok oslabil o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK