Česká daňová správa od ledna 2013 v novém

03.01.2013 | , Finance.cz
DANĚ


Následujícím článek informuje o zásadních změnách v daňové správě, které nastanou v lednu 2013. Dochází k rozsáhlé reorganizaci české daňové správy.

Od 1.1.2013 vstoupí v platnost zákon č. 456/2011 Sb. o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, který nahrazuje dosavadní zákon č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů. Tímto zákonem dochází k rozsáhlé reorganizaci české daňové správy. Stávající soustava územních finančních orgánů, která je tvořena Generálním finančním ředitelstvím, 8 finančními ředitelstvími, 199 finančními úřady a Specializovaným finančním úřadem, bude nahrazena orgány Finanční správy.

V souvislosti se změnami daňové správy vydalo Generální finanční ředitelství Pokyn č. GFŘ-D-12 o finančních úřadech, jejich územních pracovištích a o umístění spisu nebo jeho příslušné části a pokyn č. GFŘ-D-13 ke změně umístění spisů v rámci finančního úřadu.

Nová soustava České daňové správy

Od 1. ledna 2013 převezmou kompetence dosavadních územních finančních orgánů orgány Finanční správy, které bude tvořit:

  • Generální finanční ředitelství,
  • Odvolací finanční ředitelství,
  • 14 finančních úřadů,
  • Specializovaný finanční úřad.

Nově vznikne Odvolací finanční ředitelství, které bude mít sídlo v Brně a jako čistě odvolací orgán bude vykonávat svou působnost pro celé území České republiky. Vznikem jediného odvolacího orgánu by měla být završena dlouhodobá snaha o jednotnost v postupech odvolacího řízení.

Celorepublikově, stejně jako doposud, bude působit Specializovaný finanční úřad. Kromě dosavadních pravomocí bude vykonávat cenovou kontrolu, kontrolu hazardu a kompetence spojené s vedením Centrálního registru smluv pro účastníků důchodového spoření (druhého pilíře důchodové reformy) a komunikace s penzijními společnostmi.

Čtrnáct finančních úřadů uvedených v zákoně o Finanční správě České republiky bude vybaveno krajskou územní působností. V názvu finančního úřadu bude obsažen právě název příslušného kraje. Sídla jednotlivých úřadů se budou nacházet přímo v krajských městech a v hlavním městě Praze. Finanční úřady pak budou mít svá územní pracoviště, která budou zřízena na všech místech, kde dosud sídlí „zanikající“ finanční úřady.

Nově budou finanční úřady vykonávat kontrolu dotací, finanční kontrolu a budou pověřeny výběrem pojistného a následným převodem vybraných prostředků účastníků důchodového spoření na účty penzijních společností. Z pověření ministerstva budou moci finanční úřady přezkoumávat hospodaření krajů, hlavního města Prahy, regionálních rad regionů soudržnosti a vykonávat dozor nad přezkoumáváním hospodaření obcí, dobrovolných svazků obcí a městských částí hlavního města Prahy.

Správa daně z nemovitostí

Daňová správa bude fungovat na tzv. krajském principu, což významně ovlivní daň z nemovitostí. Noví majitelé nemovitostí tak budou od příštího roku vyplňovat a podávat pouze jedno daňové přiznání za všechny své nemovitosti, které se nachází na území jednoho kraje. Rovněž úhradu daně provedou za všechny nemovitosti v kraji jedinou platbou. Změna se při placení daně dotkne všech poplatníků daně z nemovitostí.

Placení daní od 1. 1. 2013

V důsledku reorganizace daňové správy budou od 1. 1. 2013 daně placeny výhradně výše uvedeným čtrnácti krajským finančním úřadům. Pro správnou platbu daní je pak nutné znát číslo bankovního účtu nově vzniklého krajského finančního úřadu. Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně příslušnému finančnímu úřadu se sestaví z předčíslí bankovního účtu, z matrikové části a z kódu banky. Předčíslí bankovního účtu a matriková část jsou od sebe odděleny pomlčkou. Za matrikovou částí bez mezery následuje lomítko a směrový kód České národní banky (ČNB), u níž mají finanční úřady vedeny účty (kód 0710).

Předčíslí bankovního účtu v rozsahu dvou až pěti číslic jednoznačně určuje druh daně, k jejímuž vybírání je účet zřízen. Pro konkrétní druh daně je předčíslí shodné pro všechny finanční úřady. Dosud platná předčíslí se nemění. Matriková část určuje vlastní finanční úřad. Všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část. Spolu s přechodem placení daní výhradně čtrnácti finančním úřadům budou jejich bankovním účtům přiděleny nové matrikové části platné od 1. 1. 2013.

V následujícím přehledu je uvedena i matriková část Specializovaného finančního úřadu, která zůstává stejná jako dosud.

Název krajského finančního úřadu od 1. 1. 2013 Matriková část (matrika) bankovního účtu
Finanční úřad pro hlavní město Prahu 77628031
Finanční úřad pro Středočeský kraj 77628111
Finanční úřad pro Jihočeský kraj 77627231
Finanční úřad pro Plzeňský kraj 77627311
Finanční úřad pro Karlovarský kraj 77629341
Finanční úřad pro Ústecký kraj 77621411
Finanční úřad pro Liberecký kraj 77628461
Finanční úřad pro Královéhradecký kraj 77626511
Finanční úřad pro Pardubický kraj 77622561
Finanční úřad pro Kraj Vysočina 67626681
Finanční úřad pro Jihomoravský kraj 77628621
Finanční úřad pro Olomoucký kraj 47623811
Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj 77621761
Finanční úřad pro Zlínský kraj 47620661
Specializovaný finanční úřad 77620021

Autor článku

Veronika Tomanová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ