Synthesia zmodernizuje podnikovou elektrárnu za miliardu korun

08.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 8. ledna (ČTK) - Chemička Synthesia zmodernizuje za více než miliardu korun podnikovou elektrárnu. Bude i nadále především zásobovat provozy technologickou párou, zároveň vyrobí dostatek elektřiny pro celý areál. Nákladnou investici nařizují evropské normy. ČTK o tom informoval generální ředitel Dan Kurucz.

"Investice je ekonomicky nevratná, protože se jedná o projekt v oblasti legislativy životního prostředí," řekl generální ředitel.

Podnik má hotové projekty, které schválilo ministerstvo životního prostředí. Připravuje výběrové řízení a snaží se získat stavební povolení. Synthesia plánuje, že do roku 2015 stávající zařízení nahradí nová. Provoz elektrárny bude od roku 2016 ekologičtější.

"Současné kotle využívají uhelnou palivovou základnu. Nové kotle budou dva, jeden fluidní kotel na uhlí s možnou kombinací peletek z rostlinné biomasy a druhý na zemní plyn. Oba kotle budou mít vlastní kompletní odsíření, jejich účinnost bude převyšovat požadavky EU," uvedl Kurucz.

Elektrárna je především teplárnou, která dodává technologickou páru Synthesii a dalším firmám v areálu SemtineZone. Výroba elektřiny s instalovaným výkonem 71 megawattů je druhotná. Většinu elektrické energie spotřebuje chemička a podniky v areálu. Případné přebytky Synthesia prodává do veřejné sítě. Po modernizaci se kapacita turbogenerátoru nezmění, výkon zůstane stejný.

"Nejsložitější bude zkoordinovat projekt s chodem teplárny, která musí po celou dobu instalace projektu pracovat naplno," řekl Kurucz.

Chemička Synthesia zaměstnává společně se svojí dceřinou firmou VUOS přibližně 2000 pracovníků. Dalších 500 lidí pracuje pro podnik formou externích dodávek. V celém areálu SemtiZone pracuje 4500 lidí.

Hospodářské výsledky podnik ještě nemá, generální ředitel odhaduje, že tržby budou vyšší než předloňské výkony 3,3 miliardy korun. Čistý zisk roku 2011 byl rekordní (1,037 miliardy korun), především díky prodeji akcií společnosti Fatra a dividendám.

"Rok 2012 byl v České Republice a v EU obecně rokem složitým, rokem ekonomické stagnace. V tomto ohledu je naše navýšení tržeb nutno brát jako velký úspěch. Zrovna tak, pokud se nám podaří zopakovat hospodářský výsledek na úrovni roku 2011," uvedl Kurucz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK