AIG zvažuje žalobu na vládu, nelíbí se jí způsob její záchrany

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Správní rada americké pojišťovny AIG začala zvažovat, zda se přidá ke svým akcionářům a podá žalobu na americkou vládu. Není totiž spokojena s tím, jak vláda v roce 2008 postupovala, když pojišťovnu zachránila před bankrotem. Rozhodnutí AIG je v USA vnímáno jako značně kontroverzní, šéfové AIG ale tvrdí, že postupují zodpovědně. Naopak kritici namítají, že jde o vrchol nevděku.

AIG se dostala do existenčních potíží po pádu obří investiční banky Lehman Brothers. Vzhledem k provázanosti AIG s řadou dalších bank hrozil kolaps globální finanční architektury. Americká vláda tehdy rozhodla, že AIG je systémově důležitý finanční ústav, jehož kolaps nelze dopustit. Do pojišťovny tak v dalších měsících postupně nasypala asi 182 miliard dolarů (zhruba 3,6 bilionu Kč).

Skupinu nespokojených akcionářů vede bývalý šéf AIG Hank Greenberg a jeho investiční společnost Starr International. Ta před záchranou pojišťovny vlastnila asi 12 procent jejích akcií. Greenberg tvrdí, že záchrana AIG byla nefér vůči akcionářům a že si Federální rezervní banka (Fed) v New Yorku naúčtovala za poskytnou pomoc příliš vysoký úrok. Žaloba má akcionářům vysoudit odškodné asi 25 miliard dolarů.

Veřejnost je postojem současného vedení AIG značně pobouřena a tvrdí, že by AIG měla přestat s vládou bojovat. Zatím není jasné, jak dlouho se bude vedení pojišťovny radit, správní rada by ale definitivní rozhodnutí chtěla mít do konce měsíce.

Akcie AIG dnes zpočátku zpevňovaly spolu se zbytkem trhu, později ale zisky smazaly a pohybovaly se kolem 35,60 USD. Intervence vlády akcie AIG výrazně znehodnotila, pokud by se kurz přepočetl na současnou hodnotu, pak by jedna akcie v roce 2008 musela stát více než 1000 dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK