HSBC: Mladé tržní ekonomiky zrychlují růst, nikoli však ČR

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hospodářský růst zemí z kategorie mladých tržních ekonomik se v závěru loňského roku zrychloval, a to hlavně díky svižnější aktivitě ve zpracovatelském sektoru. Ukázal to průzkum, který vypracovala globální banka HSBC a který se opírá o data konzultační společnosti Markit. Střední Evropa ani Česká republika ale z průzkumu nevycházejí dobře.

 

Hospodářský růst v závěru loňského roku zaznamenaly všechny čtyři klíčové ekonomiky skupiny BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie i Čína. Zpracovatelský sektor v Číně se přitom k růstu vrátil poprvé za posledních 18 měsíců, ukázal index pro mladé trhy (EMI).

Index EMI se opírá o 23 dílčích průzkumů mezi nákupními manažery ve službách a zpracovatelském sektoru v 18 zemích. Hodnota indexu za čtvrté čtvrtletí vzrostla na 52,9 z předchozích 52,2 bodu, kde byla ve třetím čtvrtletí. Vývoj z konce roku přitom naznačuje, že mladé tržní ekonomiky by se měly dál zlepšovat.

Průměr indexu od finanční krize činí 54,4 bodu. I když prozatím index zůstává pod průměrem, vzdaluje se hranici 50 bodů, která odděluje růst od poklesu.

"Hlavní zpráva je v tom, že mladé tržní ekonomiky zakončily rok v trochu lepším stavu. Zlepšení je patrné v posledním čtvrtletí i v prvních dvou týdnech roku 2013, lepší jsou i jednotlivé indexy za Čínu a za Asii," řekl hlavní ekonom HSBC pro střední Evropu a Blízký východ Murat Ulgen.

Průzkum ukázal, že k růstu se vrátila aktivita ve zpracovatelském sektoru v Brazílii a Číně, zatímco v Indii, Mexiku, Turecku a Rusku byl růst ještě rychlejší než ve třetím čtvrtletí. Výroba v Rusku se zvyšovala nejrychleji od poloviny roku 2010. Mírně se v mladých tržních ekonomikách zlepšila také aktivita ve službách.

Slabým článkem je ovšem export, na který negativně doléhá špatný stav ekonomiky ve vyspělých zemích. Tam totiž stále směřuje značná část vývozu z mladých tržních ekonomik.

Celkový obraz je ale mnohem horší pro země střední Evropy, tedy region, který sousedí s eurozónou. Česká republika a Polsko vykázaly nejhlubší propad nových exportních zakázek. Mimo střední Evropu si takto špatně vedl rovněž Izrael a Tchaj-wan. Polsko a Česká republika navíc patří k zemím s největší ztrátou pracovních míst.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK