Slovensko zruší od 15. ledna restrikce na prodej českých lihovin

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Plzeň 10. ledna (ČTK) - Slovensko ruší od 15. ledna restrikce na prodej českých lihovin, které platily od 9. října. Podle hlavního hygienika Slovenské republiky Ivana Rovného pominul důvod ochrany zdraví občanů SR před účinky metylalkoholu a intoxikace se smrtelnými důsledky. Obchod s českými lihovinami se tak na Slovensku vrací do stavu před vypuknutím metanolové krize, řekl ČTK prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL) Petr Pavlík. Informace přinesl dnes Úřad veřejného zdravotnictví SR.

"Vítáme vstřícný krok slovenské státní správy, kterým se situace na trhu vrací k normálnímu stavu. Odpadá zátěž, která distributorům lihovin a obchodníkům svazovala ruce a pro všechny, včetně státních orgánů, představovala nesmyslnou administrativu," uvedl Pavlík.

České lihoviny se budou na Slovensku prodávat bez omezujících podmínek, které byly zavedeny loni na podzim po vypuknutí metanolové aféry. Odpadá tedy například povinnost označovat lahve alkoholu vyrobeného mezi 1. lednem až 27. zářím 2012 zelenými nálepkami s číslem šarže, datem výroby a identifikačním číslem protokolu akreditované laboratoře. Ruší se také povinnost dokladovat vyrobené české lihoviny takzvaným rodným listem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK