Agrární dotace podle MZe letos vzrostou na 44,7 miliardy korun

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Dotace do zemědělství a příbuzných odvětví by v letošním roce podle odhadu ministerstva zemědělství (MZe) mohly vzrůst bezmála o dvě miliardy korun na 44,7 miliardy Kč. Novinářům to dnes řekl ministr Petr Bendl (ODS). Ministerstvo předpokládá zvýšení především u plateb z evropských fondů, především v rámci Programu rozvoje venkova. Naopak dotace z národních zdrojů se mají meziročně snížit.

Evropské dotace by podle očekávání MZe měly letos vzrůst takřka o pět miliard korun z loňských 34,8 miliardy na 39,6 miliardy Kč. Naopak ze státního rozpočtu vyplácené dotační programy se mají snížit o půl miliardy na 800 milionů Kč. Pokles úřad očekává také u dotací do vodního hospodářství a u podpor poskytovaných Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF).

České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských států. Vyrovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK