Angličtina - najděte si svého osobního učitele!

14.01.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pociť ujete, že školní angličtina nemá odpovídající úroveň dle vašich představ? Tempo výuky je pomalé a počet hodin nedostačující? Jste nespokojeni s vyučujícím? Ztrácíte motivaci, ale na druhou stránku víte, že budete angličtinu potřebovat pro vaši budoucnost? Najděte si osobního lektora a posuňte svou úroveň cizího jazyka směrem vzhůru! Jak a kde?

Lekce „face to face“ přináší mnoho výhod

Ještě než se pustíme do popisu jednotlivých kroků „jak a kde najít“ správného učitele angličtiny, podívejme se na výhody, které vám soukromé hodiny přináší:

  • Prostor pouze pro vás – kromě vás a lektora se na lekci nikdo jiný nebude vyskytovat. Nemusíte se tedy obávat, že si „na pár minut dáchnete“ než se na vás dostane řada.
  • Osobní tempo – taky jste zažili ten pocit, kdy jste se báli něco říct jen proto, že jste si nebyli jisti správností? Zvolili jste si cestu „Raději budu mlčet, než abych se před ostatními ztrapnil?“ Přemýšleli jste, proč je kurz nazvaný „Začátečnici“ byť jeho účastníky takto rozhodně označit nelze? Toto se vám na individuálním doučování nestane!
  • Časová flexibilita – kdy budou lekce probíhat, záleží pouze na vaší domluvě s lektorem. Navíc v případě nemoci se nemusíte strachovat propadlé hodiny a peněz, jednoduše lekci pro daný týden zrušíte.
  • Místo, které vám vyhovuje – většinou bývá zvykem, že nejen na čase, ale i místě se domlouváte. Tedy jestli doučování bude probíhat u vás, lektora nebo třeba v knihovně.

Pusť te poptávku do světa

Když už vám jsou všechny výhody zřejmé, nic vám nebrání udělat klíčové kroky, abyste si našli pravého lektora přímo pro vás.

1) Podejte si inzerát!

Než začnete psát vaše požadavky, buďte k sobě kritičtí a sepište si, v čem máte problémy a co potřebujete zlepšit. Kritika není lehkou záležitostí, ale pouze díky ní se můžete pohnout z místa, kde jste, tam kde chcete být. Také není na škodu založit si e-mail, který budete mít pouze pro účely doučování. Získáte tak jasný a rychlý přehled o všech nabídkách, které obdržíte.

2) Pusť te poptávku do světa

Pro formulování inzerátu je nutné ujasnit si všechny položky, které by měl obsahovat (uvádím níže). Pamatujte – čím více specifikujete, co chcete, tím přesnější a pro vás ideálnější nabídky vám budou chodit.

  • Důvod doučování – chci si zlepšit úroveň, složit maturitu z angličtiny, získat certifikát, udělat přijímací zkoušky, sehnat lepší práci atd.
  • Délka lekce a četnost lekce – kvůli soustředění vám doporučuji volit maximální délku lekce 90 minut. Četnost se odvíjí od toho, jak moc času a peněz chcete a můžete do vašeho rozvoje investovat.
  • Váš volný čas – definováním vašich časových možností (dny + hodiny) urychlíte vzájemnou domluvu s budoucím lektorem.
  • Kolik můžete platit – určete si svůj cenový strop, abyste jednak nebrali doučování pod úrovní (za 80 Kč/60 minut se s největší pravděpodobností velké kvality nedočkáte), na druhou stranu si zase „nezruinujte“ vaši (nebo vašich rodičů) peněženku. Nezapomeňte, že mnozí lektoři nabízejí určitou slevu při délce lekce 1,5 hodiny oproti klasické „šedesátiminutovce“.
  • Místo doučování – mějte jasno v tom, jestli jste ochotni dojíždět. Pokud ne, definujte možné lokality doučování (škola, knihovna).
  • Lektor český / rodilý mluvčí – při volbě lektora byste měli brát v potaz především vaši úroveň porozumění mluvenému slovu. Ideální kombinace je rodilý mluvčí, který mluví česky. Pokud na takového nebudete mít štěstí, berte v úvahu to, že s rodilým mluvčím si perfektně protrénujete konverzaci na druhou stránku pokud vaše úroveň ještě zatím není na takovém levlu, abyste si nechali vysvětlovat i gramatiku v angličtině, dejte přednost raději českému zkušenému lektorovi.

A kde inzerovat?

Facebook – ať už jste nebo nejste zastáncem Facebooku, jeho rychlost šíření jakýchkoliv informací patří k těm nejlepším na světě. Během pár vteřin můžete to, co máte na srdci dát vědět nejen svým přátelům, ale také jejich známým.

Portály na doučování – inzerce je zdarma a vložení inzerátu zabere pouze pár minut. Máte možnost zvolit si místo, úroveň, cenu a přidat vlastní text. Pro představu vám uvedu jeden z portálů, a to www.kvalitni-doucovani.cz.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT