Albánie v pondělí vybere šéfa tamní součásti společnosti ČEZ

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tirana 18. ledna (ČTK) - Energetický regulační úřad v Albánii v pondělí vybere nového šéfa společnosti CEZ Shpërndarje, která je součástí české skupiny ČEZ. Ještě téhož dne pak rozhodne, zda podniku odebere licenci, anebo mu ji ponechá. Úřad má podle agentury Reuters rozhodnout o licencích k provozování sítě a distribuce elektřiny pro drobné odběratele.

Nový ředitel povede firmu, zatímco vláda bude s českou společností řešit spor o dluhy, které albánská součást nashromáždila. Řešit se má také dovoz elektřiny a vlastnictví firmy. Úřad už jednal s pěti uchazeči, kteří mohou funkci zastávat.

"Dnes jsme vyslechli kandidáty, v pondělí rozhodneme," řekl předseda regulačního úřadu Sokol Ramadani. Novým šéfem distribuční společnosti CEZ Shpërndarje by se mohl stát důlní inženýr Sahit Dollapi, který firmu řídil, než ji v roce 2009 za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy Kč v dnešním kurzu) koupil ČEZ.

ČEZ dal před měsícem svou ztrátovou albánskou součást na prodej a teď se snaží s tamní vládou vyřešit spor o dovoz elektřiny a ceny. V listopadu ČEZ kvůli ztrátám zhoršil výhled hospodaření albánské divize na loňský rok a uvedl, že nejpravděpodobnějším výsledkem sporu bude zřejmě jeho odchod z Albánie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK