Akcie v USA zakončily týden mírným růstem, kurz jenu dál slábne

18.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Americké akcie smazaly počáteční ztráty a nepatrně zpevnily. Dva z hlavních indexů tak uzavřely na novém rekordu za posledních pět let a trh jako celek má za sebou už třetí ziskový týden v řadě. Přispěly k tomu hlavně solidní výsledky bank a některých dalších firem, statistika ale nabádá k opatrnosti. Na devizových trzích oslaboval japonský jen.

Dow Jonesův index vzrostl o 53,68 bodu a den uzavřel vyšší o 0,39 procenta na hodnotě 13.649,70 bodu. Podobně širší index S&P 500 zpevnil o 0,34 procenta na 1485,98 bodu, index Nasdaq Composite ale zůstal ve ztrátě a poklesem o 0,04 procenta uzavřel na 3134,71 bodu.

Technologie táhly dolů především akcie společnosti Intel. Ty oslabily o 6,3 procenta na 21,25 USD. Firma spolu s výsledky hospodaření nastínila výhled, který byl horší, než čekali analytici. Naopak banka Morgan Stanley si díky příznivým hospodářským výsledkům připsala 7,9 procenta a skončila na 22,38 USD.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 1,2 procenta, zatímco index S&P 500 si připsal 0,9 procenta. Nejhorších výsledků ale v týdenním srovnání dosáhl index Nasdaq Composite, který přidal 0,3 procenta. Výrazně dolů jej na začátku týdne táhly akcie společnosti Apple.

Vzhledem k tomu, že jsou hlavní indikátory na mnohaletých maximech, narůstá podle analytiků i riziko, že se investoři rozhodnou vybrat zisky. Výsledková sezona totiž zatím není nijak přesvědčivá a je otázkou, zda se to v dalších dnech zlepší. Analytici čekají, že firmy ve čtvrtém čtvrtletí v průměru zvýšily zisk o 2,3 procenta.

Investoři posuzovali i zprávu o vývoji čínské ekonomiky. Peking oznámil, že hrubý domácí produkt loni vykázal růst o 7,8 procenta, což bylo sice nejpomalejší tempo od roku 1999, byl to ale lepší výsledek, než se čekalo. V závěru roku se navíc tempo růstu ekonomiky poprvé po dvou letech přestalo snižovat.

Na devizových trzích se obnovil pokles kurzu jenu, kterému znovu uškodil plán japonské vlády přimět centrální banku k výraznějšímu uvolnění měnové politiky. Kurz jenu se tak vůči dolaru dostal nejníže za dva a půl roku, respektive od června 2010. Centrální banka se bude měnovou politikou zabývat začátkem příštího týdne a spekuluje se, že by mohla oznámit záměr zahájit nákup dluhopisů v neomezeném objemu.

Dolar k jenu vystoupil až na 90,18 JPY, později se ale vrátil na hodnoty kolem 90 jenů. Proti předchozímu dni to byl nárůst o 0,2 procenta. Za celý týden přidal 0,8 procenta. Euro k jenu nicméně 0,2 procenta odepsalo a dostalo se na 119,94 JPY, proti dolaru pak jednotná evropská měna oslabila o 0,4 procenta na 1,3323 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK