Bázliví a ještě bázlivější

23.01.2013 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


O tom, že ideálem našeho Spořínka je vkladní knížka, bylo popsáno mnohé. Ale jak je to zlé, ukazuje se čím dál víc. Jak nedávno ukázala studie Generali PPF Asset Managementu Potential to Invest, Češi nejsou jen „řádově“ jako investoři bázlivější než je běžné v rozvinutém světě, ale patří v investování k nejvíce konzervativním dokonce i v porovnání s ostatními postkomunistickými státy střední a východní Evropy.

Banky vládnou

Jen kdyby čeští milovníci bankovních vkladů zmenšili objem vkladů u bank na evropský průměr, uvolnili by si Češi přes 744 miliard korun na jiné investice. Tři čtvrtě bilionu by tedy mohli zhodnocovat lépe. Přes 55 % svých aktiv totiž drží buď v hotovosti, nebo v bankách na běžných a spořicích účtech. Proti tomu průměr eurozóny je jen 36 % (i v Maďarsku jen 39 %). A banky to vědí a lebedí si, protože většinu z těch peněz klientům neúročí vůbec a ani ty slavné spořicí účty navydělají na inflaci. A o tom, že bankami uváděná číslíčka jsou jen před zdaněním, Spořínek si obvykle ani neuvědomí a když, tak nespočítá.

Fondoví trochu lepší

Trochu lepší je situace těch, kdo si spoří do fondů. Tam si zřejmě většina již konečně uvědomila, že kdysi dominantní fondy peněžního trhu jsou něco podobného jako vklady, a tak by se měly používat jen na velmi krátkodobé peníze. To se konečně snad lidé učí už i u nás, takže objem peněz ve fondech peněžního trhu za posledních pět let ze 108 miliard spadl na současných 17 miliard korun. A tento trend pokračuje, navíc jejich výnosy padají dokonce rychleji než u těch zmíněných spořicích účtů.

Ale kam s nimi?

Jak a kam ale peníze uložit? Zatím stále ještě roste sláva dluhopisových fondů a málem hvězd se dotýká, ale ty hvězdy už dávno vyhasly! Jen to světlo k nám letí ještě moc dlouho poté – a ještě pomaleji (nebo s větším zpožděním) obvykle dochází klientům, že už jsou vyhaslé výnosově.

I smíšené fondy dobývají popularitu a přestože peníze tam jdou z velké většiny do těch konzervativních, i tam tedy vlastně investoři jdou do dluhopisů. Jen to mnohdy asi ani netuší.

Co se zajištěnými...

Po čase se trochu vzchopily i zajištěné fondy – po dvou letech, za které si z nich lidé vyzvedli přes 10 miliard. Až teď se jim částečně vrací obliba. Možná i kvůli masivní nesmyslné reklamě na „staré“ penzijní fondy, protože prý jedině ty garantují „kladnou nulu“. V minulosti sice vynášely maličko víc, ale po započtení inflace vlastně reálnou nulu. A všechny penzijní společnosti nějakou formu zajištěných fondů nabízejí i ve III. pilíři tzv. účastnických fondů, kdežto z těch starých transformovaných se stávají živé prodělávající mrtvoly.

Staré PF

A jak dopadne výnos za minulý rok těch starých? Budou mít sice rekordní zisk až možná 5 miliard – díky krásné labutí písni výnosů dluhopisů. Ale budou splácet ještě sekery nákladů příštích období vyplacených na provizích, takže jestli připíšou 2,5 miliardy (k 250 miliardám úložek klientů), bude to 1 % (při 3% inflaci). Tak jen doufejme, že i tady z těch pěti milionů klientů alespoň menšina dostane rozum.

A co ty akcie?

Akciové jsou u nás zatím stále jen na okraji dějin. Ale možná si někdo uvědomí, že třeba v uplynulém roce dosáhl průměrný výnos korunových otevřených podílových fondů ČSOB 9,7 %. Tři nejvýkonnější fondy dokonce dosáhly za posledních 12 měsíců zhodnocení více než 20 %. Nejúspěšnější byl přitom s výnosem 28,8 % p.a. ČSOB Akciový fond - Střední a východní Evropa, který byl ve své skupině absolutně nejlepší. Výborných výsledků dosáhl i ČSOB Realitní mix, který zhodnotil o 21,67 % a ČSOB Akciový fond - Vodního bohatství s výnosem 23,96 %.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ