Nenechávejte psaní bakalářské práce na poslední chvíli

22.01.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Do jarního termínu odevzdávání bakalářských prací sice zbývá ještě poměrně dost času, ale přesto není dobré nechávat napsání práce třeba na poslední chvíli – obzvlášť pokud vás ještě čeká probírání se mnoha desítkami zdrojů. Jak postupovat při psaní BP, aby nezabralo příliš mnoho času a aby byl výsledek úspěšný?

Zdroje si začnete shánět včas

Bez původní literatury není ani bakalářská práce, ať už podrobnou rešerši na dané téma obsahují pouze kapitoly mimo vlastní praktickou část, nebo má mít celá práce charakter rešerše. Databáze jako Web of Knowledge nebo ScienceDirect sice obsahují mnoho odborných prací, z nichž se dá vycházet, ale přesto tam zpravidla nenajdete zdaleka všechny, které byste v ideálním případě potřebovali. Google Scholar vám pomůže zjistit, jestli se hledaný článek nevyskytuje někde na webu volně ke stažení, ale pokud ani tam neuspějete a fakulta vám koupi článku neproplatí (což je pravděpodobné, pokud nejde o práci opravdu zásadní pro vaši rešerši), obvykle nezbývá než najít jiný zdroj pro hledanou informaci.

Ideální je si veškerou literaturu hned projít a případně setřídit podle podtémat BP, pokud již máte naplánované přibližné rozdělení. Obzvlášť v případě, že nakonec nashromáždíte okolo stovky článků, už rozdělení do tematických složek – nebo přidělení štítků v programu na správu vědekých článků – velmi pomůže v přehlednosti a tím pádem i pozdější kontrole, zda jste vše korektně citovali.

Kompletní poznámky jsou zásadní

Už během čtení je velmi důležité si dělat stručné poznámky nebo minimálně podtrhávat části, které plánujete ve své rešerši využít, a vypsat si z každého zdroje alespoň pár klíčových slov – seznam témat, pro něž máte v plánu danou práci citovat. I poznámky si pak můžete setřídit dle podtémat BP a v případě, že je máte elektronicky – což je lepší jako pojistka proti ztrátě nebo třeba polití papírů – v nich i fulltextově vyhledávat. Dohledání zdroje pro tvrzení, které jste zapomněli citovat okamžitě při psaní, tak bude mnohem jednodušší.

Nejzásadnější je ovšem už po přečtení prvních prací začít psát; pokud se rozhodnete nejdřív vše přečíst a teprve pak rozepsat svou bakalářskou práci, riskujete, že mezitím zapomenete spoustu z toho, co jste chtěli napsat, a budete muset mnoho věcí zpětně dohledávat. Pište hned, jakmile přečtete něco, co chcete použít; zcela konzistentní text z BP učiníte až nakonec, kdy budete jednotlivé poznatky spojovat a hledat ještě další souvislosti.

Nezapomínejte na vytíženost školitelů

Nejlépe hned na začátku se zeptejte svého školitele, jak si přeje práci vidět – průběžně, po celých kapitolách, nebo až první verzi kompletního textu. A především pokud dojde na poslední případ a vedoucí by rád posoudil až celý, již konzistentní text, snažte se práci odevzdat co nejdříve. Obzvlášť pakliže má váš školitel více studentů, nemusel by už při poslání na poslední chvíli mít na pořádné přečtení a sepsání komentáře čas – a mohlo by se to negativně odrazit na vašem hodnocení.

Vhodné je práci poslat školiteli nejméně dva měsíce před termínem odevzdání, ideálně ještě dříve. Budete tak mít dostatek času zpracovat jeho připomínky a uvést práci do stavu, kdy s ní budete oba spokojeni. Na úrovni vaší bakalářské práce závisí, zda ji obhájíte; kvalitní prezentace a zodpovězení dotazů během obhajoby jsou samosebou zásadní, ale vedle samotného textu stále hrají menší roli.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT