Bývalý finanční ředitel odsouzen za podíl na Stanfordově podvodu

22.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 22. ledna (ČTK) - James Davis, bývalý finanční ředitel firem Allena Stanforda, byl dnes odsouzen k pěti letům vězení za podíl na podvodu, který připravil investory o více než sedm miliard dolarů (135 miliard Kč). Davis se ke své účasti přiznal již v roce 2009 a byl hlavním svědkem v procesu se samotným Stanfordem. Ten byl loni odsouzen ke 110 letům vězení.

Davis dnes u soudu uvedl, že svým chováním zklamal svou rodinu i tisíce investorů. "Jsem zahanben a stydím se," řekl Davis, kterému za podíl na jednom z největších podvodů na principu pyramidové hry v americké historii hrozilo až 30 let vězení.

Soud při vynesení rozsudku poukázal na Davisovu spolupráci s vyšetřovateli. Prokuratura žádala pro Davise trest odnětí svobody na deset let, obhájce navrhoval čtyřleté vězení.

Davis v loňském procesu označil Stanforda za strůjce rozsáhlých podvodů na investorech. Stanford byl kdysi považován za jednoho z nebohatších lidí v USA. Podle prokuratury 20 let organizoval podvody typu "Ponziho systému" či "pyramidy", v nichž noví investoři platí výnosy dřívějším a bez jejich přílivu se systém zákonitě zhroutí.

Získané peníze Stanford používal pro svůj rozmařilý život a uplácel jimi regulační úřady, aby mohl pokračovat ve svých podvodech. Lhal také investorům ve více než 100 zemích, když jim tvrdil, že jejich finanční prostředky byly investovány bezpečně do akcií, dluhopisů a jiných cenných papírů, zatímco je převáděl na své osobní účty.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK