Co obnáší práce z domova

24.01.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nejen plniči obálek a lepiči pytlíků, ale stále více programátorů, novinářů, grafiků a překladatelů začíná pracovní den přesunem hrnku ranní kávy od snídaňového k pracovnímu stolu. Čas ušetřený absencí nutnosti popojíždět přes půl města do kanceláře lze využít brouzdáním po internetu, rozcvičkou, čtením básní, rozmlouváním s rodinou a v krajním případě prací.

Výhodné pro všechny…

Přednosti práce z domova jsou zřejmé na první pohled. Krom otravného a čas žeroucího dojíždění den co den odpadá nutnost dodržovat dress code (spousta společností si na něm ještě pořád zakládá) a vstávat v naprosto nevhodné ranní hodiny. Pracovní režim si do značné míry nastavíte sami podle toho, co vám nejvíce vyhovuje. Sedět u počítače každý den od osmi do půl páté není ani nutné ani (pro každého) efektivní.

Vhod přijdou i ušetřené cestovní náklady na dojíždění a skutečnost, že v případě lehčího nachlazení můžete klidně pracovat z postele a neriskovat, že se původně mírná viróza v nevlídné open space kanceláří úspěšně rozvine v případ pro antibiotika. O tom, kolika lidem zlepšíte život tím, že je v tomto stavu neuvidíte a nebudete na ně chrchlat, ani nemluvě. Jestli se v domácím prostředí můžete oddělit od zbytku domácnosti alespoň silnými dveřmi a vysvětlit rodině, že vaše přítomnost doma neznamená, že máte prázdniny, zajistíte si mnohem klidnější a příjemnější pracovní prostředí, než jaké vám nabídne většina kanceláří. Žádní hulákající kolegové, vyhrávající popové rádio, které miluje sekretářka, ani bez ustání rachotící kopírka, na niž zase nedá dopustit šéf (aby nemusel koupit novou).

Celkově díky práci z domova budete mít více volného času (při nastavené odměně za výkony a nikoli za rutinní poposedávání u počítače rychle zjistíte, že dokážete udělat stejnou práci v kratší době) pro sebe i pro rodinu a budete méně podléhat stresu – můžete si být vcelku jistí, že na vás znenadání nebafne nadřízený – podobně zjistíte, že spousta problémů se vyřeší, aniž by do toho musela být zatažena polovina firmy (když nestačí otevřít dveře a křiknout, ale je nutné zvednout telefon a rozeslat emaily, náhle se toho spousta obejde i bez vaší asistence).

Ušetří i váš zaměstnavatel – podle konzultanta Michala Martocha mohou firmy přesunem většiny provozu do domácího prostředí ušetřit až 80 % nákladů.

… do jisté míry

Ani práce z domova není úplně bez problémů. Její největší přednost je i největší nástrahou – bez pevného programu a kontroly si můžete a musíte denní režim nastavovat sami a sami ručit za to, že dodržíte všechny své závazky. Chce to trochu vlastní zodpovědnosti a plánování. Pokud se neobejdete bez stálého vedení, nebude domácí kancelář nic pro vás. Podobně pohoříte, jestli se nedokážete sami soustředit a necháte se vytrhnout každou maličkostí – telefonem, zajímavým programem v televizi nebo tím, že se vám zkrátka nechce. Jednou za čas to není žádná tragédie, bez trochy sebekázně ale snadno můžete skončit tak, že za celý den neuděláte vůbec nic.

Další nevýhodou je značná izolace od spolupracovníků – v běžné kanceláři je sice proklínáte za to, že vás vyrušují v nejméně vhodných příležitostech, až při práci z domu zjistíte, jak vám chybí povídání nad kávou, pomlouvání nadřízených a veselé historky z dovolené. Člověk by se mohl začít cítit trochu osaměle (Skype osobní kontakt nenahradí). Podobně na spoustu problémů najednou musíte přijít sami a nikdo vám nepomůže se stávkující technikou. Ideální je potom kompromis – když můžete pracovat doma, ale jednou či víckrát týdně se scházíte v kanceláři, sdílíte zkušenosti a vymýšlíte tvůrčí řešení.

Práce z domova není pro každého

Výběr činností, kterým se můžete věnovat z domácího pohodlí, je samozřejmě omezený. Ve většině případů je také nutné mít doma počítač se slušným připojením k internetu, popřípadě vybavenou dílnu (pro řemeslníky). Těžko si představit, že by se práci z domova mohl věnovat pošťák nebo bodyguard.

Autor článku

Tereza Dědinová

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT