Čechů, kteří neplatí včas dluhy, je přes osm procent

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


 V Česku v posledním čtvrtletí loňského roku dále mírně stoupl počet lidí, kteří nejsou schopni plnit své finanční závazky. Ke konci prosince mělo dluhy po splatnosti 8,05 procenta všech dospělých obyvatel ČR, když koncem září to bylo 7,93 procenta. Platební morálka Čechů se zhoršila ve všech regionech, informovalo dnes ČTK sdružení Solus. Členství ve sdružení dává firmám přístup k informacím o klientech, kteří měli nebo mají potíže se splácením závazků.

 

Mírné zhoršení situace v posledním čtvrtletí tradičně způsobují makroekonomické faktory, jako jsou úbytek sezonních pracovních míst nebo zvýšené životní náklady obyvatel. "Vývoj negativní zadluženosti, tedy počtu případů, kdy klient není schopen splácet své splatné závazky a je zapsán do negativního registru Solus, byl v průběhu celého roku 2012 konstantní," uvedl k aktuálním statistikám tajemník sdružení Jan Stopka.

Dlouhodobě negativní je situace zejména v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde není schopno hradit své splatné závazky 14, respektive 15 lidí ze sta. Neschopnost hradit své splatné závazky se významně liší nejen napříč jednotlivými kraji ČR, ale také v jednotlivých okresech. Zatímco například v okrese Česká lípa není schopno hradit své splatné závazky 14,62 procenta dospělých obyvatel, v okrese Semily, také v Libereckém kraji, je to jen 6,62 procenta.

Absolutně nejvyšší míru neschopnosti splácet zaznamenalo sdružení v okresech Most (16,96 procenta), Sokolov (16,83 procenta) a Teplice (16,05 procenta). Naopak nejméně obyvatel má dlouhodobě potíže se splácením v okrese Žďár nad Sázavou (4,46 procenta).

Solus sdružuje 39 společností. Je mezi nimi 17 nebankovních finančních institucí, 12 bank, tři stavební spořitelny, čtyři telekomunikační operátoři, dvě energetické společnosti a jeden velkoobchodní řetězec. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků. Sdružení vzniklo v létě 1999.

Podíl osob v prodlení při splácení finančních závazků ke konci prosince (v procentech): Jihočeský 7,59 Jihomoravský 6,64 Karlovarský 13,57 Královéhradecký 7,57 Liberecký 10,97 Moravskoslezský 9,79 Olomoucký 7,47 Pardubický 6,74 Plzeňský 8,27 Praha 6,72 Středočeský 7,93 Ústecký 14,65 Vysočina 5,40 Zlínský 5,48 Celá ČR 8,05

Zdroj: Solus

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK