Aktivita v americkém průmyslu v lednu výrazně vzrostla

24.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. ledna (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu tento měsíc výrazně zrychlila. Díky zvýšené domácí poptávce byl její růst nejrychlejší za téměř dva roky. Sdělila to dnes firma Markit, která zpracovává údaje z anket u firemních nákupních manažerů.

Index agentury Markit stoupl na 56,1 bodu z prosincové úrovně 54,0 bodu a dostal se nejvýše od března 2011. Dál tak postoupil nad hodnotu 50 bodů, která je hranicí mezi poklesem a růstem aktivity v sektoru.

K expanzi přispěl silný růst nových zakázek, jejichž index vystoupil na 57,7 bodu, maximum od května 2010. Ukazatel produkce vzrostl o 2,7 bodu na 57,2 bodu, nejvýše za 20 měsíců. Na devítiměsíční maximum se dostal index zaměstnanosti v průmyslu.

Firmy zvyšují výrobu a najímání zaměstnanců v reakci na vyšší poptávku domácích spotřebitelů. Ke zlepšení ale přispívá i oživení zakázek ze zahraničí díky oživování ekonomiky Číny a některých zemí Evropy, uvedla agentura Reuters.

Zpracovatelský průmysl táhl oživení americké ekonomiky z recese, která skončila v polovině roku 2009. Od loňského jara však růst v sektoru zpomaloval, protože spotřebitelé i firmy omezili své výdaje a vývoz slábl pod tlakem útlumu globální ekonomiky.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o 3,1 procenta, tedy nejprudším tempem od konce loňského roku. Ve čtvrtém čtvrtletí však analytici očekávají výrazné zpomalení růstu na 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK