Americká firma Cisco koupí českou Cognitive Security

30.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Americká technologická společnost Cisco koupí českou firmu Cognitive Security, která se zabývá síťovou bezpečností. Půjde o první akvizici firmy Cisco ve střední a východní Evropě. Cisco to dnes oznámilo ČTK, cenu transakce neuvedlo.

Soukromá firma Cognitive Security se zaměřuje na výzkum v oblasti síťové bezpečnosti a detekci pokročilých forem kybernetického ohrožení s využitím prvků umělé inteligence. Bezpečnostní řešení Cognitive Security umožňují provádět v reálném čase takzvanou behaviorální analýzu dat protékajících sítí, identifikovat aktuální bezpečnostní hrozby a dále je analyzovat. Cognitive Security dlouhodobě spolupracuje s pražskou ČVUT.

Firma v roce 2009 založili Martin Rehák a Michal Pěchouček a již o rok později otevřela pobočku v americkém Silicon Valley. V roce 2011 získala investici jeden milion eur od fondu Credo Ventures.

"Velice mě těší, že Cisco chce provést v České republice akvizici, která je zároveň první akvizicí firmy v regionu střední a východní Evropy. Jde o velké ocenění inovačního potenciálu a síly IT odvětví v naší zemi, obzvláště v tak strategické oblasti, jakou je kybernetická bezpečnost," uvedl generální ředitel Cisco ČR Jiří Devát.

Cílem Ciska je podle Deváta poskytovat uživatelům sítí integrovaná bezpečnostní řešení, která jim umožní využít výhody podnikání ve světě mobility a cloudu. Propojením systému globální detekce bezpečnostních hrozeb, který má k dispozici Cisco, s možnostmi behaviorální analýzy v reálném čase od Cognitive Security vznikne nástroj pro řízení bezpečnosti inteligentních sítí a aktivní ochranu před pokročilými kybernetickými hrozbami.

Zaměstnanci Cognitive Security se v rámci Cisco zapojí do skupiny Security Technology Group, kterou vede senior vice-president Chris Young. Akvizice Cognitive Security by podle odhadů měla být dokončena mezi únorem a dubnem letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK