EU zmrazila peníze na polské silnice kvůli obavě z podvodu

30.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 30. ledna (ČTK) - Evropská unie zmrazila pomoc v hodnotě zhruba 890 milionů eur (téměř 23 miliard Kč) určenou na výstavbu polských silnic kvůli podezření na podvod ze strany dodavatelů. Oznámila to dnes mluvčí Evropské komise.

Zmrazení peněz sice podle agentury Reuters bude pravděpodobně pouze dočasné, přichází však v nepříznivou dobu pro polskou vládu. Ta se již nyní potýká s prudkým zpomalením hospodářského růstu a rozsáhlým propouštěním ve stavebním sektoru.

Náměstek polské ministryně pro regionální rozvoj označil rozhodnutí komise za "zcela nepochopitelné" a založené na pochybných předpokladech. Polské úřady hodlají učinit vše, co je v jejich silách, aby podezření z podvodu vyvrátily.

Evropská komise uvedla, že dospěla ke svému rozhodnutí poté, co Polsko začalo vyšetřovat obvinění z kartelu zahrnujícího uchazeče o zakázky na výstavbu silnic. V kauze bylo zatím obviněno 11 lidí, včetně vedoucích pracovníků stavebních firem a bývalého šéfa na ředitelství silnic a dálnic (GDDKiA).

Mluvčí komise uvedla, že prostředky na výstavbu silnic budou uvolněny teprve poté, co se situace vyjasní. Dodala, že komise doufá v co nejrychlejší uvolnění peněz.

Polsko je největším příjemcem peněz z fondů Evropské unie. Značnou část těchto prostředku země investuje do zlepšování infrastruktury. Polsko je Bruselem obecně považováno za modelový příklad efektivního využívání prostředku od Evropské unie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK