Sky News: Britský ministr podpoří přísnější postup vůči bankám

03.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. února (ČTK) - Britský ministr financí George Osborne podporuje návrh, aby měla vláda možnost vynutit si rozdělení bank, které porušují pravidla. Tvrdí to zdroje televize Sky News, podle nichž bude ministr banky před tímto rizikem varovat zřejmě během nadcházejícího týdne. Pro britské bankovnictví by to byla patrně nejradikálnější změna, jaká toto odvětví kdy potkala.

K přísnějšímu postoji vůči bankám vyzvala parlamentní komise, která má na starosti posoudit standardní chování bank. Komise chce dát větší pravomoci regulačním orgánům, které by mohly nařizovat, zda a z jakého důvodu se mají rozdělit takzvané univerzální banky. To jsou takové, které nabízejí služby jak pro drobnou klientelu, tak pro instituce.

Současný návrh předpokládá, že pokud by banky byly nuceny rozdělit retailové a investiční bankovnictví, mohly by obě součásti dál existovat v rámci jedné banky. Zdroje ale tvrdí, že by návrh mohl doznat zásadních změn a jeho úprava zajít mnohem dál.

Předpokládaný postoj ministra financí by měl potěšit předsedu parlamentní komise Andrewa Tyrieho. Komisi loni v létě nechal zřídit právě ministr Osborne spolu s premiérem Davidem Cameronem, kteří tím reagovali na skandál v bance Barclays. Ta dostala pokutu 290 milionů liber (asi 8,6 miliardy Kč) za manipulaci s klíčovou úrokovou sazbou Libor.

Osborne svůj postoj patrně nastíní ve stejném týdnu, kdy má finanční ústav Royal Bank of Scotland (RBS) s regulačními orgány rovněž urovnat spor kolem účasti na manipulaci se sazbou Libor. RBS, v níž od finanční krize drží daňoví poplatníci kolem 82 procent, zřejmě zaplatí pokutu více než 400 milionů liber (přes 11,9 miliardy Kč). Banka se zároveň v USA snaží vyhnout trestnímu stíhání, které připravuje tamní ministerstvo spravedlnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK