Orco požádalo o arbitráž vůči chorvatskému privatizačnímu fondu

03.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 3. února (ČTK) - Developerská firma Orco Property Group podala koncem loňského roku žádost o arbitráž vůči Agentuře pro správu státního majetku Chorvatské republiky (AUDIO), která je právním nástupcem chorvatského privatizačního fondu. Důvodem jsou podle prohlášení zveřejněného na internetových stránkách firmy četná porušení smluvních závazků privatizačním fondem od roku 2005. Škody způsobené privatizačním fondem Orco předběžně vyčíslilo na 32 milionů eur (822 milionů Kč).

Orco je s privatizačním fondem ve sporu kvůli realitám na chorvatském ostrově Hvar patřícím společnosti Sunčani Hvar obchodované na akciové burze v Záhřebu. Orco vlastní zhruba 55,6 procenta firmy Sunčani Hvar a privatizační fond 31,7 procenta akcií.

Orco vstoupilo do projektu přestavby desítky starších hotelů na ostrově Hvar na luxusní zařízení před více než šesti lety v rámci dohody s tamním státním privatizačním fondem. Předloni Orco obvinilo fond, že neplní závazky plynoucí z dohody a požadovalo uspokojivé řešení sporu. Orco do hotelového projektu podle svého vyjádření investovalo 65 milionů eur.

Orco i privatizační fond podle prohlášení stále mají zájem o úspěšný provoz firmy Sunčani Hvar a neočekávají, že by toto arbitrážní řízení ovlivnilo nějakým způsobem jejich závazky vůči firmě. Na arbitráži budou pracovat právní týmy obou firem, zatímco provozní a hotelové týmy se budou i nadále snažit učinit ze Sunčani Hvar a ostrova Hvar přední turistickou destinaci Chorvatska.

Developerská skupina podniká především v Praze, Varšavě a Budapešti. Zhruba pětinový podíl v ní nedávno získal miliardář Radovan Vítek, který vlastní další realitní společnost Czech Property Investments.

Za devět měsíců loňského roku Orco utrpělo provozní ztrátu 11,02 milionu eur (279 milionů Kč) proti zisku 33,74 milionu eur ve stejném období předchozího roku. Skupina spravuje celkem 1,28 milionu metrů čtverečních komerčních ploch, jejichž hodnota dosahuje asi 1,4 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK