CBO: Rozpočtový deficit USA klesne tento rok pod bilion dolarů

05.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. února (ČTK) - Rozpočtový deficit americké federální vlády klesne v tomto fiskálním roce do letošního září poprvé za vlády Baracka Obamy pod hranici bilion dolarů. Předpověděl to dnes Rozpočtový úřad Kongresu (CBO), předpokládá to ale, že v březnu nastoupí automatické výdajové škrty. Ekonomika kvůli nim poroste jen o 1,4 procenta po vzestupu o 2,2 procenta v loňském roce.

Deficit ve finančním roce 2013 klesne s těmito úsporami na 845 miliard dolarů (15,9 bilionu Kč) z 1,1 bilionu dolarů v předešlém roce. CBO předpovídá, že do roku 2015 schodek sestoupí na 430 miliard dolarů. Klesne tak poprvé od vlády George Bushe mladšího pod tři procenta hrubého domácího produktu USA z letošních odhadovaných 5,3 procenta HDP.

CBO předpokládá, že 1, března vstoupí v platnost automatické snižování vládních výdajů, dohodnuté mezi Kongresem a Bílým domem v srpnu 2011. V tomto roce se mají původně plánované výdaje snížit o 85 miliard dolarů, což jsou necelá tři procenta celkových výdajů.

V důsledku úspor se podle úřadu zpomalí ekonomický růst a míra nezaměstnanosti se vrátí na osm procent z lednových 7,9 procenta. Pro další roky však CBO předpovídá svižný pokles nezaměstnanosti a zrychlení růstu nad tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK