Česmad: Výzvy k doplacení mýtného obsahují chyby

06.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. února (ČTK) - Výzvy k doplacení mýtného, které koncem ledna rozeslalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obsahují podle automobilových dopravců řadu chyb. ŘSD například požaduje platby, které už dopravci jednou zaplatili, řekl ČTK mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Ředitelství silnic určitou míru chybovosti připouští. V poslední vlně výzev požaduje po dopravcích doplatit 11 milionů korun. Jde o nedoplatky z roku 2011.

Sdružení dopravců si na nesrovnalosti ve zpětném vyúčtování mýtných nedoplatků stěžuje dlouhodobě. Při poslední vlně výzev z loňského října, kde byla podle Česmad až polovina vyúčtování chybných, vyzvalo sdružení dopravce k občanské neposlušnosti a neplacení požadovaného mýta.

A chyby na straně ŘSD se prý opakují. "Zjistili jsme že se tam (ve vyúčtováních) objevují už jednou zaplacené úseky a pak že systém dlouhodobě několik měsíců dopočítává mýtné za úseky, kde patrně nefungovala mýtná brána," uvedl Felix. Tato zřejmě nefunkční zařízení byla podle sdružení na dálnici D5 mezi Liticemi a Černicemi na obchvatu Plzně a na dálnici D1 mezi Souticemi a Psářemi.

Autodopravci si stěžují na zpětný výběr mýtného u nefungujících bran proto, že ŘSD podle nich při výběru mýta nepřistpuje ke všem stejně. Poškozuje to prý dopravce, kteří mýtné platí zpětně na fakturu. Zahraniční dopravci a ti, kteří mají mýtné předplacené, ŘSD podle Felixe nedokáže nebo nechce dohledat. Tito dopravci pak na úsecích s nefunkčními branami jezdí zadarmo, a mají tak proti ostatním konkurenční výhodu, dodal.

Ředitelství silnic již dříve určitou míru chybovosti připustilo. Je dána i tím, že pro identifikaci neplatičů mýtného ŘSD využívá centrální registr vozidel a někdy údaje z registru neodpovídají realitě, uvedl ředitel úseku provozovatele elektronického mýta na ŘSD Václav Nestrašil. Chybovost v polovině mýtných vyúčtování je podle něj nesmysl.

Také nařčení z diskriminace tuzemských dopravců ŘSD odmítlo, přestože je podle Nestrašila pravda, že v daleko větší míře organizace vymáhá nedoplatky právě po českých společnostech. U řady zahraničních dopravců údajně nemá ředitelství šanci neplatiče dohledat, protože nemá prostředky, jak spárovat SPZ a majitele auta. Podle právní analýzy ale o diskriminaci nejde, protože ŘSD žádné skupině nedává přednost cíleně, ale vybírá ušlé mýtné od všech neplatičů, které je schopné dohledat, dodal již dříve Nestrašil.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK