Polská banka BRE má nižší zisk, překonala však odhady

08.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 8. února (ČTK) - Polský finanční ústav BRE Bank hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí s čistým ziskem 273 milionů zlotých (asi 1,6 miliardy Kč). To je meziroční pokles o tři procenta, díky nižším daním je to však lepší výsledek, než se čekalo. BRE Bank je součástí německé Commerzbank a v České republice vlastní banku mBank. Management uvedl, že asi 33 procent zisku navrhne formou dividend rozdělit akcionářům.

"Přijatá účetní opatření se odrazila v daních, které tak byly nižší, než jsme předpokládali," řekl analytik společnosti DM PKO BP Jaromir Szortyka. "Nižší, než se čekalo, byly odpisy, protože banka se příliš neangažovala v problematickém stavebnictví," dodal.

Vzhledem k tomu, že na hospodaření bank teď obecně doléhají problémy ekonomiky a protože se ví o dopadech nízkých úrokových sazeb, analytici už s poklesem zisku počítali. V anketě agentury Reuters ale v průměru čekali, že zisk se sníží až na 244 milionů zlotých.

Vedení banka zároveň uvedlo, že se chce letos vrátit k výplatě dividend. Za loňský rok banka dosáhla čistého zisku asi 1,2 miliardy zlotých (zhruba 7,2 miliardy Kč), z něhož by na dividendy mělo jít přibližně 396 milionů zlotých.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK