Co týden dal? Stavební spoření čekají změny

08.02.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sněmovna podpořila vládní novelu zákona o stavebním spoření, která přináší dvě zásadní změny. Stavební spoření budou moci nabízet vedle stavebních spořitelen i univerzální banky. Druhá změna bude mít dopad na samotné účastníky stavebního spoření. Návrh počítá se zavedením účelovosti státní podpory. Tu bude možné použít pouze na bydlení nebo důchodové připojištění. 

Posledních 7 dní ve světě

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na dosavadním minimu 0,75 procenta. Investoři nyní čekají na odpolední tiskovou konferenci šéfa banky Maria Draghiho. Zajímá je například jeho postoj k silnému růstu kurzu eura.
Více informací

Zhruba polovina řeckých domácností má v důsledku ekonomické krize problémy se splácením hypotečních úvěrů a placením účtů a daní. Vyplývá to z průzkumu podnikatelského svazu GSEVEE a agentury Marc. Za špatnou finanční situací řeckých domácností stojí rozpočtové škrty a zvyšování daní, jimiž je podmíněna pomoc od mezinárodních věřitelů.
Více informací

Průmyslová výroba v Německu se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 0,3 procenta díky zpracovatelskému sektoru. Oznámilo to tamní ministerstvo hospodářství. Dodalo však, že opravilo listopadový údaj na pokles o 0,2 procenta z původně ohlášeného nárůstu o 0,2 procenta.
Více informací

Eurozóna se dál postupně zotavuje z následků vleklé finanční krize. Ukazuje to index aktivity ve službách, který sestavuje organizace Markit. Hodnota indexu se za leden po zpřesnění dat zvýšila na 48,6 z prosincových 47,2 bodu. Dostala se tak nejvýše za deset měsíců. Podle předběžných dat byl index na 48,2 bodu.
Více informací

Rozpočtový deficit americké federální vlády klesne v tomto fiskálním roce do letošního září poprvé za vlády Baracka Obamy pod hranici bilion dolarů. Předpověděl to Rozpočtový úřad Kongresu (CBO), předpokládá to ale, že v březnu nastoupí automatické výdajové škrty. Ekonomika kvůli nim poroste jen o 1,4 procenta po vzestupu o 2,2 procenta v loňském roce.
Více informací

Státy eurozóny tolerují až příliš výrazné výkyvy kurzu eura, což evropské ekonomice škodí. Měly by proto uvažovat o zavedení společné politiky směnných kurzů, aby své hospodářství před těmito dopady chránily. V Evropském parlamentu to řekl francouzský prezident François Hollande.
Více informací

Ceny obytných nemovitostí ve Spojených státech se v prosinci zvýšily v meziročním srovnání o 8,3 procenta, nejrychlejším tempem za posledního šest a půl roku. Dnešní údaje firmy CoreLogic jsou další výraznou známkou oživování amerického trhu bydlení.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Nezaměstnanost v Česku se v lednu zvýšila na osm procent, proti loňskému prosinci tak byla o 0,6 procentního bodu vyšší. Údaje jsou podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu. Bez práce bylo v lednu podle pracovních úřadů 585.809 lidí, meziměsíčně o 40.498 více. Volných pracovních míst v lednu ubylo. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Analytici očekávali, že nezaměstnanost vzroste méně.
Více informací

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v roce 2012 o 11,2 miliardy Kč na 235,3 miliardy Kč. Téměř desetimiliardový nárůst byl v posledním čtvrtletí. Na tiskové konferenci o tom informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Předloni majetek ve fondech klesl o 23,4 miliardy korun na 224 miliard korun.
Více informací

Minimální počet poštovních poboček jednotlivých poštovních firem by do budoucna měla určovat svým nařízením vláda, a to na návrh Českého telekomunikačního úřadu. Toto pravidlo by mělo omezit nebezpečí rušení poštovních poboček. Počítá s tím poslanecká novela zákona o poštovních službách, kterou v prvním čtení podpořila Sněmovna.
Více informací

Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní i pro eurozónu. Na konferenci k 20. výročí České národní banky to řekl český prezident Václav Klaus. Náklady na měnovou odluku nejsou nulové, ale podle Klause nesmírně nákladné může být i udržování současného nevhodného měnového uspořádání.
Více informací

Pokles tržeb za služby loni v Česku zpomalil. Zatímco v roce 2011 se tržby meziročně snížily o 1,4 procenta, tak loni klesly o 0,6 procenta. Ve 4. čtvrtletí sezonně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně klesly o 1,6 procenta, přičemž meziročně po očištění o vliv pracovních dní se snížily o 2,5 procenta a bez očištění o 2,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.
Více informací

Sazby daní se během letošního a příštího roku nebudou měnit. Na dnešním setkání s novináři po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Důvodem je podle něj snaha udržet stabilní podnikatelské prostředí, které je na změny v oblasti daní citlivé.
Více informací

Česká národní banka ve své nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok na minus 0,3 procenta z předchozí předpovědi růstu o 0,2 procenta. Pro příští rok odhad naopak zlepšila z listopadových 1,9 procenta na 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU