Dohoda EU a Kanady o volném obchodu je stále v nedohlednu

08.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa 8. února (ČTK) - Evropské unii a Kanadě se tento týden opět nepodařilo vyřešit vzájemné rozpory v jednáních o navrhované dohodě o volném obchodu. Jednání začala v roce 2009 a uzavření dohody má stále větší zpoždění. Ve sporných otázkách se postoje obou stran sblížily, avšak stále nedostatečně, sdělil dnes agentuře Reuters mluvčí evropského komisaře pro zahraniční obchod Karla De Guchta John Clancy.

De Gucht jednal s kanadským ministrem obchodu Edem Fastem ve středu a ve čtvrtek o sporných záležitostech zemědělského vývozu, duševního vlastnictví a veřejných zakázek. "K dosažení dohody je nutné stále ještě překonat řadu důležitých rozporů," uvedl Clancy. "V otázce zemědělství jsme se dostali do realističtější zóny, stále tam ale ještě nejsme," dodal.

Jednání s Kanadou měla být původně uzavřena do konce roku 2011, později to bylo odloženo na konec roku 2012. Ještě loni v listopadu Evropská komise po jednáních De Guchta s Fastem sdělila, že EU uzavře s Kanadou dohodu v příštích týdnech.

Dohoda o volném obchodu s Kanadou by měla být pro EU první taková smlouva s neevropskými zeměmi skupiny nejvyspělejších ekonomik G7. Pro Kanadu to bude nejvýznamnější obchodní počin od uzavření Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) v roce 1994 a příležitost rozšířit exportní možnosti. EU je druhým největším obchodním partnerem Kanady, která je pro EU v obchodě na 12. místě v pořadí. Kanada exportuje 75 procent svého vývozu do USA, zatímco do EU je to jen deset procent.

Podle studie z roku 2008 by dohoda s Kanadou mohla zvýšit hrubý domácí produkt EU do sedmi let od uzavření o 11,6 miliardy eur (293 miliard Kč). Kanadský HDP by se zvýšil o 12 miliard dolarů (227 miliard Kč). Evropský vývoz do Kanady by měl stoupnout o 24 procent a kanadský export do EU o zhruba 21 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK