Soud rozhodne, zda TechnoPark Pardubice skončí v úpadku

12.02.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 12. února (ČTK) - Komanditní společnost TechnoPark Pardubice možná skončí tento týden v úpadku. Firma, která je od konce ledna v insolvenčním řízení, postavila v průmyslové zóně vědecký park a podnikatelský inkubátor. Moderní haly se nikdy celé nenaplnily a TechnoPark nebyl schopný splácet své dluhy. Stavební firmě Geosan Group dluží i s úroky téměř 230 milionů korun. ČTK to zjistila z rejstříku insolvenčních řízení.

"Do rozhodnutí soudu se nebudu k věci vyjadřovat," řekl ČTK člen představenstva Miloslav Steklý. Dodal jen, že se snažil projekt zachránit.

O úpadku má rozhodnout pobočka Krajského soudu v Pardubicích na konci tohoto týdne, řekla ČTK Iva Maturová, která má na starosti insolvenční řízení.

Věřitel zvažoval, že podá návrh na insolvenční řízení, od roku 2011. Soudně se pokusil vymoct část dluhu, ale TechnopPark Pardubice splácel jen po velmi malých částkách. Dluh roste kvůli úrokům až na dnešních 230 milionů korun. Pokud firma skončí v úpadku, bude muset haly rozprodat, aby umořila závazky.

"Neznamená to, že když Geosan uspěl u soudu, že něco vymohl. S ohledem na celkový objem peněz se nevymohlo prakticky nic. Rozprodej majetku je standardní účel insolvence a konkurzu," řekl ČTK advokát najatý Geosanem Daniel Thelen.

Moderní haly stavební firma dokončila v roce 2008. Podle posledních vyjádření jsou naplněné asi z poloviny. Původně se počítalo, že se Technopark zaměří na výrobu a výzkum v automobilovém průmyslu. Jenže hospodářská krize plány zhatila. Případní zájemci se nehlásili nebo se jim zdál nájem příliš drahý.

Výstavba hal stála 450 milionů korun, z toho 300 miliony přispěla Evropská unie. Společnosti se s problémy dařilo pět let dodržet unijní podmínky a nemusela vracet dotace.

TechnoPark Pardubice vznikl v roce 2004 jako komanditní společnost. Komplementářem je akciová společnost TechnoPark Management. Od března 2012 ji stoprocentně vlastní firma Midoma Overseas Ltd. se sídlem na Britských panenských ostrovech, které jsou známé jako daňový ráj pro zahraniční společnosti. Jeden ze zakladatelů TechnoParku Management Jiří Kovář před časem zemřel.

Komanditisty jsou Pardubický kraj, Univerzita Pardubice a společnost Free Zone, v níž drží Pardubice 30 procent akcií. "My jsme neměli rozhodovací pravomoci. Na začátku jsme do projektu vložili 150.000 korun a tím jsme otevřeli možnost zažádat o evropskou dotaci. Nikdo neočekával, že přijde hospodářská krize. Pozitivní na tom je, že vznikl moderní areál, který z Pardubic nikdo neodstěhuje," řekl ČTK náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK